« Kazalište
objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana
ULYSSES

"Prosjačkom operom" otvorena 24. sezona Kazališta Ulysses

Predstava, koja prokazuje nemoralnost društva, kriminalace i kapitalizam, nastala je u suradnji sa zagrebačkim dramskim kazalištem Gavella

Nova sezona na Malom Brijunu
Nova sezona na Malom Brijunu (Arhiva)
Više o

kazalište Ulysses

,

Prosjačka opera

Društvena korupcija i nemoralnost svih slojeva društva Bertolt Brecht prokazuje kroz satiru i humor. Iako ima više od stotinu godina "Prosjačka opera" i danas odzvanja kao snažno upozorenje na duboko ukorijenjene društvene probleme.

- On u sebi ima takve nekakve Brechtove oštre, toliko točne, duboke rečenice i analizu jednog sistema koji čini da su ljudi zli jedni prema drugima, da ih eksploatiraju. Mislim da je veoma aktualno i da govori o veoma ozbiljnim problemima sistema i svijeta u kojem živimo, izjavila je redateljica Lenka Udovički.

U tom satiričnom djelu prokazivanja, glazba ima jednu od najvažnijih uloga.

- Nakon sto godina su se sada oslobodila autorska prava Kurt Weilla i moglo se muziku napokon, u kontekstu naše suvremenosti muzičke, reinterpretirati tako da i tko i mrzi kazalište moći će imati jedan lijepi umjetnički doživljaj, kazao je Karlo Hubak, dirigent, muzički voditelj i aranžer.

Umjetnički doživljaj na brijunskoj je pozornici iznijelo deset glumaca.

- Glazba nas cijelo vrijeme potiče i daje nam nešto novo, neka nova krila u svakoj sceni, tako da mislim da je to žila kucavica cijele predstave, istaknula je glumicva Nika Ivančić.

- Bila mi je uvijek želja pjevati na sceni, koristiti sve te glumačke alate koje rad na predstavi Brechta traži. To je bilo jako izazovno, izjavio je glumac Deni Sanković.

„Prosjačka opera" prva je premijera ovogodišnjeg programa Kazališta Ulysses. Uz brojna domaća, brijunsko će otočje tijekom srpnja i kolovoza posjetiti i brojna regionalna kazališta.

Duško Ljuština, ravnatelj Kazališta Ulysses kazao je da im u goste dolazi kazalište iz Podgorice, Dramski Teatar iz Skoplja, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar iz Sarajeva i Mestno gledališče iz Ljubljane.

Do kraja kolovoza na brijunskom otočju izvest će se više od 20 predstava i koncerata.

21.07.2024. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno