« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POTRAGA ZA HARMONIJOM

Pronađite unutarnji mir uz ayurvedu

Što je ayurveda, kako djeluje i može li nam drevno učenje pomoći u rješavanju suvremenih problema?

Wellness
Wellness (Free Digital Photos)
Više o

alternativna medicina

,

wellness

,

ayurveda

Ayurveda je drevno učenje koje se pojavilo prije 5000 godina. Sam naziv sastoji se od riječi ayus (život) i veda (znanje) i u suštini označava znanje o zdravom življenju. Ayurveda prvenstveno ima preventivnu ulogu koja se temelji na zdravoj prehrani i pozitivnom stavu prema životu.

Velika pozornost pridaje se harmoniji pet elemenata ili pet mahabhuta a to su zemlja, vatra, voda, zrak i eter. Iz njih proizlaze i procesi (tri doshe) koji upravljaju našom psihom i cijelim tijelom - vata, pitta i kapha. Cilj je navedene elemente dovesti u ravnotežu.

Ayurveda nam može pomoći da se bolje nosimo sa smetnjama izvana te da ponovno uspostavimo ravnotežu unutar samog tijela. Učenje se podjednako bavi fizičkim i psihičkim aspektima. Pristup liječenju je vrlo kompleksan, a terapije obuhvaćaju sva osjetila.

Prehrana po ayurvedi

Ayurveda ne dijeli namirnice prema udjelu masti, ugljikohidrata ili bjelančevina, već prema utjecaju na tri doshe. Prehrana se prilagođava životnoj dobi jer namirnice koje su u jednoj fazi života dobre za tijelo, mogu s vremenom poremetiti odnos vate, pitte i kaphe. Prehrana po ayurvedi traži sklad šest okusa (kiselo, slatko, slano, ljuto, gorko i trpko). Ovisno o tome je li osoba vata, pitta ili kapha konstitucije pojedine okuse treba izbjegavati ili preferirati.

Načela ayurvedske kuhinje temelje se na dva pravila: 1) Namirnice moraju biti ukusne i 2) Namirnice služe za održavanje zdravlja ili liječenje. Simptomi loše kombinacije namirnica su bol u trbuhu, pretilost, anoreksija, mučnina, povraćanje, lijenost, glavobolja i nesanica.

Mukabhyanga i Shiroabhyanga

Osobe koje pate od stresa, tjeskobe i zabrinutosti trebale bi si priuštiti opuštajuću masažu lica i dekoltea, odnosno mukabhyangu. Ova masaža navodno pomlađuje i usklađuje vitalne organe. Kod shiroabhyange se radi o masaži glave, vrata i ramena toplim uljima. Izlijevanje ulja po čelu smiruje i pomaže u uspostavljanju unutarnjeg mira. Ujedno se poboljšava prokrvljenost.

Padabhyanga

Masaža stopala koja se koristi za ublažavanje/uklanjanje brojnih bolova od glavobolje do nervoze i nesanice. Toplo ulje se prolijeva po koljenima, potkoljenicama i stopalima, a terapija je još učinkovitija kad se pritiskom aktiviraju tzv. marma-točke (vitalne tjelesne točke).

Abhyanga

Abhyanga je masaža cijelog tijela i smatra se terapijom koja najviše opušta. Ponovno se koriste topla ulja koja kožu čine lijepom i čvrstom te pozitivno utječu na duh i tijelo. Dolazi do detoksikacije i čišćenja, a pacijenti nakon masaže bolje spavaju. Masaža je najučinkovitija ako ju, kao u Indiji, sinkronizirano provode dvije stručne osobe.

Osam grana ayurvede

Iako se ayurveda bavi duhom i tijelom u cjelini, možemo razlikovati osam osnovnih grana: pedijatriju, ginekologiju, primaljstvo, oftalmologiju, gerijatriju, otorinolaringologiju, opću medicinu i kirurgiju.

05.04.2011. 22:12:00
Novi komentar
nužno
nužno