« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina
NAJAVE

Pronađi na VegeSajamu rješenje za sebe i okoliš

Prijatelji životinja organiziraju primamljiv i edukativni 8. po redu VegeSajam - zapadni dio zagrebačkog Trga bana Jelačića 28. svibnja ispunjen veganskim delicijama

Dođite i probajte!
Dođite i probajte! (Prijatelji životinja)
Više o

VegeSajam

VegeSajam popularno je ekološko i edukativno događanje koje svim zainteresiranima nudi ponudu raznolikih veganskih proizvoda poput kobasica, ćevapa, biljnih namaza, popečaka od konoplje, burgera, biljnih mlijeka i sl. Cilj VegeSajma je upoznati građane s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i veganskih proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača, a održat će se u utorak 28. svibnja 2019. od 8 do 20 sati, na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

 „Ove godine posebnu pozornost želimo skrenuti na to da naši svakodnevni prehrambeni izbori, osim na naše zdravlje i sudbinu životinja, izravno utječu i na okoliš, odnosno održivost na planetu na kojemu živimo", izjavila je Emanuela Poturica, koordinatorica VegeSajma u organizaciji udruge Prijatelji životinja.

51 % globalne emisije stakleničkih plinova uzrokovano je uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda zbog kojih ne samo da se svakodnevno krče velike količine šumskih pokrova kako bi se životinje mogle uzgajati nego se i onečišćuju tlo, vode i zrak. Prehrana na biljnoj osnovi, osim što smanjuje naš ugljični otisak za 50 %, spašava milijarde životinja svake godine, koje stradavaju zbog ljudske navike jedenja mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja.

Veganska hrana pozitivno i okrepljujuće utječe i na naše zdravlje štiteći nas od bolesti. Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da provedu ugodne, tople, zabavne i edukativne trenutke uz dvadesetak izlagača te se zadrže, odmore i prezalogaje na klupama, stolovima i pod suncobranima, koji su ove godine novost na VegeSajmu.

Neki od izlagača ujedno su i nositelji V-oznake, jedinstvene oznake kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima bez sastojaka životinjskog podrijetla. V-oznaka korisna je i zanimljiva svim kupcima te je sve popularnija i u Hrvatskoj.

Povodom VegeSajma, Prijatelji životinja pozivaju i na Vege izazov. Velik broj građana Vege izazovu već se odazvao putem stranice www.veganopolis.net kako bi tijekom mjesec dana dobivali e-mailom zanimljive veganske recepte i informacije koje im mogu pomoći da povećaju broj veganskih obroka ili potpuno prijeđu na takav način prehrane.

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju nove ukusne i zdrave biljne proizvode i uživaju u degustacijama. Više informacija i popis izlagača nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr i eventu na Facebooku VegeSajam 2019

10.05.2019. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno