« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
WOW!

Pronađeno 12 sarkofaga zapečaćenih prije 2500 godina

Arheolozi su u pustinjskoj nekropoli Sakari u egipatskoj Gizi otkrili 13 zapečaćenih sarkofaga čiju starost procjenjuju na više od 2500 godina, priopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i starine

Čudesno otkriće
Čudesno otkriće (Arhiva)
Više o

sarkofag

,

Giza

,

Saqqara

U priopćenju stoji da su sarkofazi potpuno zapečačeni te da ih dosad nitko nije otvarao. Arheolozi su ih pronašli u trima odvojenim zapečaćenim nišama na dubini od 11 metara. Na nekima je još dobro očuvana originalna boja drveta, piše portal ScienceAlert.

Po riječima ministra turizma Kaleda Al-Ananij arheolozi očekuju da će ondje u idućih nekoliko mjeseci, s obzirom na besprjekorno stanje grobne komore, pronaći još skrivenog blaga.

Bilo kakvi predmeti koji se pronađu u sarkofazima razjasnit će i status umrlih, omogućiti podatke o njihovu imetku i društvenom utjecaju, premda zasad identitet preminulih ostaje nepoznat.

Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnoga grada drevnog Egipta, Memfisa.

Egipćani su tijekom 3000 godina ondje pokapali svoje mrtve. No na tome mjestu se nisu pokapali samo plemići, već i građani srednje i radničke klase.

U međuvremenu je ministarstvo turizma i starina najavilo seriju promotivnih videozapisa o tom otkriću, nastojeći tako ponovno oživjeti lošu turističku sezonu u zemlji, dodatno oslabljenu pandemijom koronavirusa.

Egipatska vlada je muzeje i kulturne znamenitosti za posjetitelje ponovno otvorila 1. rujna.

13.09.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno