« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
WOW!

Pronađena najstarija zvijezda u Mliječnoj stazi

Nastala je samo 300 milijuna godina nakon Velikog praska, a jedna je od malobrojnih zvijezda te starosti za koje znamo

Nevjerojatno otkriće
Nevjerojatno otkriće (Pixabay)
Više o

Mliječna staza

,

Veliki prasak

,

najstarija zvijezda

Zvijezda nazvana J0815+4729, udaljena od Zemlje 7 500 svjetlosnih godina u smjeru konstelacije Lynx nastala je oko 300 tisuća godina nakon Velikog praska.

Njezina masa iznosi 0.7% mase Sunca, no za 400 je stupnjeva toplija od Sunčeve površine. Pronađena je na rubu Mliječne staze, u halou oko diska u kojem se nalazi većina zvijezda (istraživanje dostupno na arXiv.)

Uz pomoć teleskopa Gran Telescopio Canarias (GTC) u La Palmai, u Španjolskoj, znanstvenici su uspjeli dokazati da sadrži kalcij i željezo,u omjeru od 1:1 000 000 u odnosu na Sunce, i samo 15% ugljena od količine koju sadrži Sunce. Zbog toga se radi o zvijezdi koja je siromašna metalima što upućuje na njezinu iznimnu strarost - 13 5 milijardi godina.

David Aguado sa Sveučilišta La Laguna voditelj je istraživanja, a napominje da je broj tako starih zvijezda moguće nabrojiti na prste jedne ruke. Sve se nalaze u halou galaktike kamo se pomiču stare zvijezde.

Prema teoriji, takve zvijezde mogle su se formirati koristeći materijal prve supernove, čiji su preci bile prve masivne zvijezde u Galaktici, oko 300 milijuna godina nakon Velikog praska.

Zvijezda se sa Zemlje može promatrati unatoč njezinoj starosti i udaljenosti. Najstarije zvijezde poznate su pod nazivom Populacija III - velike i vruće zvijezde koje su nastale i iščezle u prvih nekoliko milijuna godina nakon postanka svemira. Iz njih su nastale zvijezde poput J0815+4729.

Kemijsko identificiranje i kategoriziranje ovako rijetkih zvijezda pomoći će znanstvnicima  saznati ponešto o ranojkemiojskoj evoluciji Galaktike i prirodi prvih zvijezda.

Piše: Andrea Holi
07.02.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno