« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POLIANDRIJA

Promiskuitetno ponašanje sprječava izumiranje vrste?

Ženke većine vrsta prakticiraju život i razmnožavanje s više muških partnera, a znanstvenici kažu da za to imaju vrlo dobar razlog

(Shutterstock)
Više o

poligamija

,

izumiranje

,

monogamija

,

vinska mušica

,

promiskuitet

,

ženke

,

razmnožavanje

,

mužjaci

,

promiskuitetno ponašanje

,

poliandrija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu 'Current Biology' moglo bi riješiti zagonetku zašto ženke većine vrsta imaju više partnera, iako je takvo ponašanje vrlo riskantno. Naime, studija Sveučilišta u Exeteru i Liverpoolu pokazalo je da su promiskuitetne ženke zapravo odgovorne za preživljavanje određene vrste.

Znanstvenici u svojoj studiji tvrde da poliandrija, koja je raširena u većini životinjskih vrsta - od insekata pa sve do sisavaca, smanjuje rizik od izumiranja određenih vrsta koje nestaju jer se rađaju legla koja su isključivo ženska. Ovaj fenomen se može pojaviti kao posljedica kromosoma poremećaja seksualnog razuma (SR kromosom), što rezultira ubijanjem svih Y kromosoma prije oplođivanja.

Naime, svi isključivo ženski potomci neke vrste nosit će SR kromosom koji će se prenijeti na njihove sinove, što će pak rezultirati u još većem broju isključivo ženskih potomaka. Na kraju više neće biti muških potomaka, a vrste će izumrijeti.

Znanstvenici su u svojoj studiji istraživali vinsku mušicu. Nekim populacijama dali su mogućnost da se pare prirodnim putem, dakle da ženka ima više partnera, dok su druge bile ograničene samo na jednog partnera.

Razmnožilo se nekoliko generacija, a pet od 12 populacija koje su bile monogamne su izumrle jer su izumirali mužjaci. No, SR kromosom bio je mnogo manje prisutan u populacijama u kojima su ženke imale više partnera, a nijedna od takvih populacija nije izumrla. To direktno pokazuje da više partnera potiskuje SR kromosom, pa su isključivo ženska legla sve rjeđa.

Dakle, čini se da je promiskuitetnost ženki opravdana, a što se ljudske vrste tiče, možda znanstvenici uskoro pronađu ''izgovor'' i za njezinu promiskuitetnost.

26.02.2010. 17:53:23
Novi komentar
nužno
nužno