« Ekosfera
objavljeno prije 4 mjeseca i 26 dana
CO2

Promet u granicama zaštite klime

Zapravo je iznenađenje da njemački cestovni, pomorski i zračni promet u 2021. neće trebati dodatne mjere kako bi se dostigla propisana emisija CO2. Pogotovo kad je riječ o dizelu, njega se troši – nešto manje

Nijemci se drže dogovora
Nijemci se drže dogovora (Arhiva)
Više o

klima

,

promet

,

CO2

145 milijuna tona ugljičnog dioksida, koliko je stvorio njemački promet u 2021., nipošto nije malo, ali za njemačko gospodarstvo je zapravo manje nego što se moglo očekivati. Kako je objavio list Welt am Sonntag pozivajući se na gospodarsku udrugu za gorivo i energiju en2x, to znači da se Njemačka uspjela ove godine održati u zakonski određenim granicama za očuvanje klime.

U suprotnom slučaju, to bi bio prvi velik posao za novog njemačkog ministra prometa Volkera Wissinga. To svakako nije prioritet njemačkih liberala iz kojih dolazi ovaj ministar, ali ne bi imao izbora.

Jer njemački Zakon za zaštitu klime kojim ova zemlja želi ostvariti ciljeve određene Pariškim sporazumom propisuje svakom gospodarskom sektoru maksimalnu godišnju emisiju ugljičnog dioksida. Ako ona bude premašena, nadležni ministar mora smjesta donijeti hitne mjere kojim bi se emisija opet vratila u propisane granice.

Sve ovisi o dizelašima...

Sektor prometa je u godini korone 2020. već ostao ispod granice, ali ove godine se zapravo se očekivao drugačiji rezultat: gospodarstvo se počelo oporavljati, a ovog ljeta su opet mnogi krenuli na put. Udruga en2x emisiju ugljičnog dioksida računa prema količini goriva koje je prodano. Doista se može vidjeti kako je potrošeno čak 20% više goriva za avione nego u 2020., ali obzirom da se tu računaju samo domaći letovi kojih nema osobito mnogo, to nije glavni teret u ovoj klimatskoj bilanci njemačkog prometa.

Daleko najvažniji i najveći dio je dizel gorivo: ono je zaslužno za dvije trećine ove klimatske bilance u prometu, a njegova potrošnja je pala za 1%. Razlog se može tek nagađati, ali vjerojatno je to zbir  činjenice kako robni promet još nije dostigao razinu prije korone, motori su sve štedljiviji, a i raspravama o sitnoj prašini građani više nisu sigurni je li pametno kupiti dizelaša ako se taj auto želi koristiti sljedećih desetak godina. Još uvijek 31,3% osobnih vozila u Njemačkoj vozi na dizel, ali trend se već promijenio: to je 0,2% manje nego što ih je bilo prošle godine.

To svjedoči i statistika o udjelu benzina u klimatskoj bilanci: tu je zabilježen porast od 0,6%, ali niti to nije bilo dovoljno da bi njemačkog ministra natjeralo na neke nove i žestoke mjere.

Piše: DW/agencije
28.12.2021. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno