« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
STRAŠNO!!

Proizvodnja palmina ulja uništava orangutane

WWF navodi da je studija najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata u svijetu

Sve ugroženiji...
Sve ugroženiji... (Arhiva)
Više o

orangutani

,

palmino ulje

Broj orangutana na malezijskom otoku Borneu na područjima na kojima se krče šume zbog sadnje palmi radi proizvodnje palmina ulja u proteklih 15 godina smanjio se 30 posto za razliku od šumskih područja kojima je kvalitetno upravlja, pokazala je nova studija World Wide Fund for Nature (WWF).

Studijom je obuhvaćena populacija orangutana u Sabahu, malezijskoj državi na sjeveroistoku Bornea, koji su pred izumiranjem.

WWF navodi da je studija najveće i najsveobuhvatnije istraživanje populacije bilo koje vrste primata u svijetu. Objavljena je u četvrtak u časopisu PLOS One science.

Najveća populacija orangutana, oko 5500 jedinki, bila je u šumama kojima se upravlja na održiv način u središnjim visinskim dijelovima Sabaha u kojima je njihov broj stabilan proteklih 15 godina.

No u rascjepkanim šumskim područjima okruženima ogromnim područjima plantaža palmi poput područja Kulamba i Tabin na istoku Sabaha broj orangutana smanjio se 30 posto odnosno 15 posto između 2002. i 2017., prema istraživanju.

Nizinska šumska područja u Sabahu najvažnije su stanište orangutana no opsežno krčenje za poljoprivredu i sječa stabala u proteklih 50 goina izazvali su ogromne gubitke staništa i njihovo cjepkanje što je dovelo do dramatičnog pada njihova broja.

Studijom je zračnim putem pretraženo područje Sabaha i znanstvenici su izračunali da na tom području živi 9558 orangutana.

19.07.2019. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno