« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Proizvođači mobitela orjentirani su na Facebook i softver

Razvija se Mobile Lifestyle, Mobile Planet, surađuje s industrijom zabave...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

T-Mobile

,

Microsoft

,

Nokia

,

mobiteli

,

Samsung

,

Facebook

,

GSMA Mobile World Congress

,

Vodafone

,

Mobile Lifestyle

,

Mobile Planet

,

Windows Mobile-WM 6.5

Gotovo svi najveći svjetski proizvođači mobilnih telefona kao i operateri mobilne telefonije okupljeni ovih dana na GSMA Mobile World Congressu u Barceloni za ovu su godinu najavili brojne nove uređaje i usluge koje će direktno putem mobilnih telefona podržavati pristup Facebooku i drugim sličnim socijalnim web mrežama.

Facebook je trenutno najraširenija društvena mreža na internetu, a s obzirom da zanimanje i broj logiranih korisnika u svijetu i dalje raste proizvođači i operateri poput Nokie, Samsunga, LG-a, T-Mobilea, Vodafonea i brojni drugi smatraju da novim uređajima i uslugama mogu 'pomoći' razvoju takvih društvenih aktivnosti i svom poslovanju.

Osim toga zbog pada osobne potrošnje uslijed krize što će, kako se očekuje, u svijetu smanjiti prodaju mobilnih uređaja u ovoj godini, mnoge se kompanije više okreću izradi softvera i inovativnih aplikacija za mobilnu telefoniju.

Stoga se na GSMA kongresu dosta govori i o razvoju tzv. Mobile Lifestyla i Mobile Planeta te suradnji s industrijom zabave (filmovi, glazba, igre) na implemetiranju brojnih zabavnih sadržaja na mobitele.

Veliku pažnju u Barceloni privlači i filmski svijet s obzirom da se u sklopu kongresa održava drugi po redu MoFilm Festival (filmovi snimani za prikazivanje na mobitelima).

Među većim najavama na kongresu se spominje i ona Microsofta koji si je za predstojeće razdoblje odredio snažnije fokusiranje na poslove i razvoj softvera za mobilnu telefoniju, potaknuti lanjskom uspješnom isporukom više od 20 milijuna 'pametnih' telefona s Microsoft operativnim sustavom.

Za drugu polovicu ove godine najavili su i novu verziju svog operativnog sustava za mobilne telefone Windows Mobile-WM 6.5 koja bi podjednako trebala zadovoljiti potrebe i privatnih i poslovnih korisnika u kombiniranju mobilnih telefona, računala i interneta.

GSMA Mobile World Congress u Barceloni se u kongresnom centru Fira de Barcelona održava od 16. do 19. veljače, a organizatori međunarodno udruženje GSM (GSM Association) tijekom četiri dana očekuju posjet više od 55 tisuća profesionalaca iz cijelog svijeta. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 21:43:38
Novi komentar
nužno
nužno