« Žene
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TEŠKE OPTUŽBE

Proizvođači cigareta žene namjerno pretvaraju u ovisnice

Kompanije cigaretu propagiraju kao sredstvo koje ženu čini seksi, lijepom i samostalnom, a zanemaruje se zdravlje

cigarete pušenje
cigarete pušenje (Shutterstock)
Više o

cigarete

,

WHO

,

ovisnost o pušenju

,

kuharski savjet

,

Nouk Sanchez

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) oštro se obrušila na proizvođače cigareta, pogotovo BAT, Japan Tobacco International i Philip Morris.

Predbacuje im da kompanije žene ciljano vode u ovisnost jer im cigarete predstavljaju kao sredstvo protiv pretilosti te glamurozan dodatak.

Pored toga, kroz razne izravne i neizravne propagandne kampanje ženama se šalje poruka da ih cigarete čine neovisnima od muškaraca i da se kroz njih oslobađaju od dominacije jačeg spola.

"U svijetu puši oko 200 milijuna žena i 800 milijuna muškaraca", podsjeća WHO povodom Svjetskog dana nepušenja 31. svibnja.

Neodgovorno ponašanje proizvođača cigareta najopasnije je u siromašnim i nerazvijenim zemljama, u kojima bi ženska populacija mogla dati na tisuće novih pušača, a time i potrošača duhanskih proizvoda.

"Kompanije investiraju milijune kako bi te ljude pretvorile u ovisnike, a njihova strategija je već dala prve rezultate. Cigaretu propagiraju kao sredstvo koje ženu čini seksi, lijepom i samostalnom", optužuje WHO.

Najnoviji statistički podaci iz 151 zemlje pokazuju da je u 50% njih podjednak broj mladih pušača i pušačica. Cigarete su prema tome više nego ikad prije ušle u svakodnevne živote mladih djevojaka.

Trend je posebno zabrinjavajući uzmu li se u obzir posljedice koje pušenje ima na ženski organizam. Pušačice imaju znatno veći rizik od oboljenja od raka dojke te brojnih drugih bolesti i poremećaja (osteoporoza, pobačaj, neplodnost, rak).

"Broj žena oboljelih od raka pluća koji je uzrokovan nikotinom kontinuirano se povećava. A od posljedica pasivnog pušenja umire znatno više muškaraca nego žena", ističe WHO. 

29.05.2010. 21:03:00
Novi komentar
nužno
nužno