« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TAKO LAKO

Progutajte pilulu i riješite se hrkanja zauvijek

Pilula kojom se zaustavlja hrkanje mogla bi biti rješenje za milijune parova koji zbog ove pojave imaju loš san

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

hrkanje

,

apneja

,

pilula

,

qnexa

Kako navodi malo američko istraživanje, pilula koja se uzima jednom dnevno, smanjuje hrkanje za 70 posto. Planira se u sveobuhvatnije istraživanje poradi utvrđivanja je li lijek rješenje za apneju, sindroma vezanog uz poremećaj spavanja od kojeg samo u Britaniji boluje 3 milijuna ljudi. Inicijalni rezultati 6-mjesečne studije, koja je uključivala 45 pacijenata, sugeriraju kako bi nova pilula mogla biti prva kojom se uspješno suzbija hrkanje.

Ako se rezultati pokažu pozitivnima, pilula bi također mogla pomoći u sprječavanju rizika od visokog krvnog tlaka i bolesti srca koji su također vezani uz apneju. Postoje već solucije poput maske koja se nosi na licu i poboljšava kvalitetu sna, no neki je smatraju neudobnom. S obzirom da maska ne liječi ovo stanje, mora se nositi svaku večer.

Stručnjaci ovu pilulu smatraju ˝svetim gralom˝ za terapiju protiv hrkanja. Novi lijek po imenu Qnexa sadrži stimulans fenteramin i anti-epileptički sastojak topiramat. Tijekom testiranja, koje je uključivalo muškarce i žene u dobi od 30 do 65 godina, broj smetnji koju je prouzročila apneja smanjio se u periodu od sat vremena s 46 na samo 14.
02.02.2010. 14:09:02
Novi komentar
nužno
nužno