« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
FUTURE TOOLS

"Programirani materijali" oblikovat će alate budućnosti

VIDEO: Znanstvenici s MIT-a stvorili su listove od stakloplastike koji se samostalno presavijaju i poprimaju unaprijed određene oblike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

origami

,

kavaliri

,

Marcus Hoefl

,

volfram

,

zakon o proračunu

Znanstvenici su stvorili fleksibilne listove od stakloplastike koji se sami presavijaju u avione i brodiće u stilu origamija. Ovaj izum mogao bi otvoriti nove mogućnosti u stvaranju takozvane „programirane tvari" ili „programiranog materijala" koji bi u budućnosti mogao biti neka vrsta švicarskog noža, savijajući se i poprimajući oblik određenih alata i slično tome. Sami listovi sastoje se od trokutastih, pola milimetra debelih pločica od stakloplastike koje su ugrubo široke oko jednog centimetra i povezane specijalnim silikonskim materijalom.

>> Nova, bolja i jeftinija 'touchscreen' tehnologija mogla bi biti od zlata

Kako bi ih učinila „samosklopivim", Daniela Rus s kolegama s MIT-a je u listove ugradila nekoliko traka napravljenih od legure nikla i titana debelih 100 mikrona - kao vlas ljuske kose - koje pak imaju sposobnost memoriranja oblika i koje se aktiviraju prilikom hlađenja ili zagrijavanja. Pored svega toga tu su još i specijalne elastične rastezljive plastične vrpce presvučene bakrom koje služe kao žice. Kad se pusti električna struja kroz te bakrene vrpce dolazi do zagrijavanja listova na temperaturu od 70 stupnjeva Celzijevih ili čak više, pa se te vrpce počinju presavijati i stvarati određene oblike. Na kraju se dobije brodić ili avion.

>> Razvijen način za pohranu solarne energije

Prema riječima Roberta Wooda, stručnjaka za robotiku sa Sveučilišta Harvard, cilj je imati strukturu koja se po želji može transformirati u određene oblike, ovisno koji od njih su nam potrebni. „Umjesto da nosite kutiju s alatom sa svim pojedinačnim predmetima kao što su šrafciger, ključevi i slično, moći ćete sa sobom nositi malu paletu ovih listova koje ćete iskoristiti za izradu toga što vam već treba", objašnjava Wood. Uostalom, pogledajte video i saznajte o čemu se zapravo radi.

29.06.2010. 15:40:00
Novi komentar
nužno
nužno