« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
PROGNOZA VREMENA

Prognoza vremena za vikend - stiže prava zima

Na kopnu u subotu većinom snijeg, obilniji u gorju, a snježni pokrivač stvarat će se i u mnogim nizinama

Stiže prava zima?
Stiže prava zima? (Arhiva)
Više o

snijeg

,

vremenska prognoza

,

prognoza za vikend

Prognoza vremena za vikend govori nam sljedeće: proljetno vrijeme u čudno doba godine izgleda prestaje - sunce će ponegdje već do petka navečer, te osobito u subotu zamijenit će onaj pravi zimski, sa snijegom u većem dijelu unutrašnjosti, a uz buru i mjestimice na obali.

Prije bure i zahladnjenje, kiša će tijekom petka biti sve češća i obilnija, osobito na Jadranu uz grmljavinu, mjestimice i nevrijeme, a nevolja će biti i zbog jakog i olujnog juga i južnog vjetra, ponegdje prolazno i jugozapadnog.

Petak

Osim nastavka južine i iznadprosječne topline, tijekom petka najmanje će nevolja s vremenom imati u istočnoj Hrvatskoj. Do navečer malo kiše može pasti rijetko gdje, uglavnom u Srijemu i zapadnoj Slavoniji i Podravini.

Za razliku od istoka, u središnjoj će Hrvatskoj petak biti hladniji od četvrtka, pri čemu će jutro u mnogim mjestima biti najtopliji dio dana. Kiša biti sve češća, povremeno i obilnija. S padom temperature počet će i snijeg, najprije u gorju, Međimurju i Zagorju, navečer i osobito u noći na subotu i u većini nizinskog područja.

U Gorskome kotaru snijeg vjerojatno već prijepodne, pa ga navečer gdjegod može biti i više od 10 cm. Počet će padati i u Lici, a u noći na subotu, nošen jakom i olujnom burom, moguć je i ponegdje na sjevernom Jadranu. Prije toga puhat će podjednako jako jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni, a nevolje prijete i od obilne kiše - tijekom petka često i uz više od 50 litara kiše po četvornome metru, gdjegod vjerojatno i bliže 100.

U Dalmaciji su obilniji pljuskovi i grmljavina vjerojatniji navečer i u noći na subotu, ali i tijekom dana bit će povremene mjestimične kiše. Uz jako i olujno jugo, more će biti većinom umjereno valovito i valovito, a temperatura od 10 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako toplo, valovito i vjetrovito, ne samo zbog juga nego i južnog vjetra, te još oblačnije i kišovitije nego na srednjem Jadranu.

Vikend i početak novoga tjedna

U subotu na Jadranu nastavak kiše, uz jak i olujan južni i jugozapadni vjetar na južnom dijelu, a na sjevernom pak uz buru, s kojom je mjestimice moguć i snijeg. U nedjelju malo stabilnije i mirnije, a od ponedjeljka se ponovno povećava vjerojatnost za jačanje juga i povremenu mjestimičnu kišu.

Na kopnu u subotu većinom snijeg, obilniji u gorju, a snježni pokrivač stvarat će se i u mnogim nizinama. Do kraja dana razvedravanje pa će nedjelja biti uglavnom suha, s jutarnjim minusima, kojih će biti i u novome tjednu, kada su ponovno moguće oborine.

02.02.2018. 13:31:00
Novi komentar
nužno
nužno