« Film
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
3. VFF

Proglašeni pobjednici Vukovar Film Festivala

Policijski, Pridjev, Tulum i Uzmimo lovu dobili nagrade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (VFF)
Više o

3. Vukovar Film Festival

Odličan rumunjski film Cornelia Porumboiua, Policijski, pridjev, o policajcu na moralnim dvojbama najbolji je dugometražni film festivala. To ne čudi budući da je film stigao s pedigreom nagrađenog na Cannes film festivalu. 

Žiri u sastavu Bernd Buder ( novinar i savjetnik na Berlinskom filmskom festivalu), Nina Violić ( glumica) te Janko Heidl (filmski kritičar) objašnjavaju svoju odluku:  "Za originalan pristup promišljanju žanra policijskog trilera i nemogućnosti otklanjanja modela ponašanja nametnutog višedesetljetnim represivnim režimom."

Najbolji kratkiš je domaći film Dalibora Matanića Tulum, a kuriozitet jest činjenica da je film snimljen  baš u Vukovaru.  "Za upečatljivu alegoriju koja se na izrazito filmičan način poigrava s vremenom i prostorom kako bi dočarala osjećaj prolaznosti.", riječi su žirija.

Od dokumentaraca prvi je na cilj stigao austrijski naslov Erwina Wagenhofera, Uzmimo lovu, koji razotkriva trag našeg novca  kroz cjelokupan financijski sustav.
"Za snažan dokumentarac koji slojevito, angažirano i estetski skladno
istražuje jedan od ključnih problema današnjeg društva.", kratko je obrazloženje žirija.

Najbolji dugometražni film bit će otkupljen za distribuciju.

Najbolji kratkometražni film bit će nagrađen iznosom od 500 EUR-a.

Najbolji dokumentarni film bit će nagrađen iznosom od 1.000 EUR-a.

40 prikazanih naslova pratila je publika na šlepu koji je redovito bio pretijesan te u Ružičkinoj kući. Grad je živio i noću, na tulumima gdje se uz glazbu prepričavao prethodni filmski dan. Besplatan kamp ugostio je ljude iz raznih dijelova države.

Sve to izuzetan je podstrijek za rad na narednom festivalu, Vukovar film festivalu 2010. godine. Festivalu koji je već postao tradicionalni događaj na krajnjem istoku države.

30.08.2009. 18:19:29
Novi komentar
nužno
nužno