« Film
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
FESTIVALI

Proglašeni pobjednici 13. Festivala 25 FPS

Žiri je jednoglasno odlučio o tri Grand Prixa i jednom posebnom priznanju, te iznio svoja objašnjenja

Žiri i pobjednici na pozornici festivala
Žiri i pobjednici na pozornici festivala (25FPS)
Više o

pobjednici

,

Festival 25 FPS

Proglašenjem pobjednika, dodjelom nagrada te projekcijom nagrađenih filmova večeras je u Kinu SC priveden kraju 13. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.

O najboljim filmovima odlučivao je tročlani Veliki žiri u sastavu: Oona Mosna, direktorica programa filmskog festivala Media City u Windsoru, Ontario; Mads Mikkelsen, filmski selektor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu - CPH:DOX te filmski autor Sebastian Buerkner čiji je film M-ova himera osvojio Grand Prix 10. Žiri je jednoglasno odlučio o tri Grand Prixa i jednom posebnom priznanju, te iznio svoja objašnjenja.

Stražari, Fern Silva (Grand Prix)
Žiri dodjeljuje nagradu filmu Stražari Ferna Silve za majstorstvo forme kroz labirintske i cikličke asocijacije, dok krajolici zaustavljenog vremena nagovještaju mogućnost oslobođenja od okova unutrašnje i vanjske, političke i poetičke tamnice.

Foaje, Ismael Bahri (Grand Prix)
U filmu Foaje Ismaela Bahrija odvažan prijedlog pretvara čin snimanja u društveni i politički događaj nepredvidive intimnosti i autentičnosti. Paradoks vizualnog vakuuma saziva protagoniste, autora i publiku u dubok i neočekivan izričaj, potvrdu i refleksiju.

Flores, Jorge Jacome (Grand Prix)
Kada biste mogli ponijeti jedan film na pusti otok, što biste ponijeli? Ovaj film preokreće pitanje koje muči svaki žiri tako što nas zaista vodi na otok, negdje na razmeđi stvarnog i mogućeg - dokumentarnog i umjetničkog - stoga je žiri odao priznanje velikodušnom avanturističkom duhu i filmskoj imaginaciji filma Flores Jorgea Jacomea.

Posebno priznanje Velikog žirija pripalo je filmu La Bouche Camila Restrepa, a objašnjenje priznanja ponuđeno je putem zajedničke recitacije pjesme posvećene autoru, inače Kolumbijcu s pariškom adresom, na samoj ceremoniji dodjele nagrade u Kinu SC.

Žiri kritike u sastavu slovenski publicist, kustos i režiser Matevž Jerman, te hrvatski filmski kritičari Luka Ostojić i Višnja Vukašinović nagradili su film Davora Sanvincetija Skoro ništa: I dalje noć uz objašnjenje "složen kao borba jezika, zvuka i slike da obuhvati stvarnost, ovo djelo je spomenik krhkosti tijela, filma i sjećanja."

Posebno priznanje dodijelili su filmu Mirotvorac Pierrea Edouarda Dumore koji "u svojoj odiseji kroz noćnu moru djetinjstva minimalnim sredstvima i maksimalnim humorom ujedinjuje žanrovske arhetipe s nesigurnošću današnjice."

Organizator festivala - 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja, dodjeljuje nagradu Green DCP najboljem hrvatskom filmu, a ove godine to je U međuvremenu mladog autora Mate Ugrina "zbog minuciozne upotrebe kodova filmskog jezika vremena, prostora i fabule lišene događaja kojima dočarava zaglušujuću buku tišine nakon rastanka."

Publika 13. Festival 25 FPS nagradila je film Gumirani čelik Lawrenca Abu Hamdana, umjetnika i forenzičkog audioanalitičara koji je analizirao audiodatoteke sa snimkama pucnjeva koji su usmrtili Nadeema Nawaru i Mohameda Abu Dahera na palestinskoj Zapadnoj Obali, te je dokazao da su mladiće pogodili pravi meci, a ne gumeni.

Dio programa ovogodišnjeg festivala 25 FPS prikazat će se u riječkom Art-kinu Croatia 4. i 5. listopada: Flores Jorgea Jacomea, Gumirani čelik Lawrencea Abu Hamdana, Skoro ništa: I dalje noć Davora Sanvincetija, Mirotvorac Pierrea Edouarda Dumore, Foaje Ismaela Bahria te dugometražni dokumentarac Budućnosti filma austrijskog redatelja Michaela Palma.

02.10.2017. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno