« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
promjena klime

Profesori više ne stoje uz studente

Blokada fakulteta je "stupidni eksibicionizam koji šteti nastavnicima i kolegama željnim slušanja nastave"

Dr. Nino Raspudić s Odsjeka za talijanistiku FFZG-a
Dr. Nino Raspudić s Odsjeka za talijanistiku FFZG-a (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Neven Budak

,

Filozofski fakultet

,

besplatno školovanje

,

fakultet blokada

,

prosvjedi studenata

,

Nino Raspudić

Sudeći prema izjavama određenih profesora, ovi prosvjedi nisu dobili jednaku količinu potpore poput proljetnih kad su studenti imali cijelo fakultetsko vijeće uz sebe. Jutarnji piše da oko samo oko 20 do 30 posto nastavnika stoji na strani studenata; ostali čitav slučaj vide drugačije.

„Ne slažem se s blokadom, mislim da ona samo šteti studentima. Ne mislim da je plenum način iskazivanja demokratskog mišljenja", smatra je prof. dr. Neven Budak, jedan od profesora s Odsjeka za povijest.

Slično mišljenje, ali malo izravnije, dijeli i dr. Nino Raspudić, inače asistent na Odsjeku za talijansku književnost pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu: „Blokada nastave pretvorila se u stupidni ekshibicionizam. Podlo je voditi borbu protiv neoliberalnog kapitalizma tako što ćete maltretirati one koji su za ovakvo stanje najmanje krivi: vaši profesori i kolege koji žele slušati nastavu."

Podsjetimo, studenti traže ukidanje svih upisnina, participacija, školarina, ukratko sve vrste plaćanja. Podvlače da to vrijedi od prve godine studija do kraja doktorata.

Ministar Radovan Fuchs već kao papagaj ponavlja da će promjene zakona sigurno biti ostvarene - prema njima oko 19,000 brucoša će akademske godine 2010./2011. imati besplatan studij dokle god ispunjavaju sve obaveze poput prikupljanja ECTS bodova i upisivanja semestara. Istovremeno je ministar znanosti, obrazovanja i sporta demantirao špekulacije kako će samo studenti s visokim prosjekom ocjena imati besplatno studiranje
25.11.2009. 09:23:05
Novi komentar
nužno
nužno