« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
crna brojka

11 mrtvih od svinjske gripe u Hrvatskoj

Prioritet u cijepljenju imat će trudnice, kronični bolesnici, djeca, zdravstveni djelatnici te iznimno pretile osobe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Šebelić/Cropix)
Više o

svinjska gripa

,

H1N1

,

cjepivo

,

pandemijska gripa

U Hrvatskoj je do danas zabilježeno 11 smrtnih ishoda povezanih s pandemijskom gripom, priopćilo je danas Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

U proteklom tjednu (od 16. do 22. studenoga) ukupno je registrirano 13.960 slučajeva oboljenja od pandemijske gripe u što su uključeni laboratorijski potvrđeni i klinički slučajevi zajedno.

Od trenutka pojave virusa H1N1 u Hrvatskoj do danas zabilježeno je ukupno 25.876 oboljelih od kojih je gotovo 25.000 osoba preboljelo pandemijsku gripu bez ikakvih komplikacija, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu, u Hrvatsku je stiglo dugoočekivano cjepivo za svinjsku gripu. Čak 140,000 doza pušta se u opticaj u petak, a prioritet će imati ugrožene skupine - trudnice, kronični bolesnici, pretile osobe, djeca u dobi od šest mjeseci do tri godine te zdravstveni djelatnici. Odluka ministarstva je da će cjepivo biti besplatno za sve one koji se žele cijepiti.

Od ponedjeljka će, osim u zavodima za javno zdravstvo u kojima cijepljenje počinje već u petak, cjepivo biti dostupno i u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 09:00:41
Novi komentar
nužno
nužno