« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 28 dana
ODITE NEGDJE

Produženi vikendi pune baterije

Kada ste na duljem odmoru vjerojatno vam neće biti toliko važno kvalitetno spavanje, ali tri dana odmora natjerat će vas da budete ekonomični

Skoknite negdje na vikend
Skoknite negdje na vikend (Arhiva)
Više o

vikend

,

produženi vikend

Da imamo dan dug 48 sati, opet bi nekima bio prekratak... pa je ista stvar i s vikendima - uvijek su nam prekratki da napravimo sve što želimo, pa makar to bilo i spavanje...

Iako većina ljudi stalno žudi za duljim odmorom, stručnjaci kažu da tri dana odmora može biti jako korisno za oslobađanje od stresa.

Stručnjaci kažu da su tri dana odmora korisnija od dugog odmora. Treći dan znači da imate još jedno jutro za odmor ili dan da ne radite ništa. Prema dr. Niket Sonpal, internistu i gastroenterologu, mogućnost da spavamo više je prilika za punjenje baterija. Kada ste na duljem odmoru vjerojatno vam neće biti toliko važno da kvalitetno spavate, ali tri dana odmora natjerat će vas da budete ekonomični i da cijenite spavanje.

"San ima fundamentalnu ulogu u načinu na koji tijelo obrađuje informacije, na stabilnost raspoloženja, na osjećaje i kako naši neurotransmiteri rade", objasnio je dr. Sonpal za Bustle. Treba naglasiti da nedostatak sna ima snagu da stvori nevolje u sustavu.

"Istraživači sa Sveučilišta Groningen iz Nizozemske otkrili su da nedostatak sna zapravo desenzibilizira jedan od serotoninskih receptora našeg mozga, koji je odgovoran za ublažavanje depresije i anksioznosti", kaže dr. Sonpal. Napominje da ne postoje samo opasnosti za psihu, već i različite fizičke posljedice. Zbog nedostatka sna možete biti manje osjetljivi na serotonin koji regulira apetit, raspoloženje i tjelesnu temperaturu.

Ako imate značajan nedostatak sna i s vremenom to ne prolazi, trodnevni odmor posvećen drijemanju neće izbrisati štetu. Ako ništa drugo to će vam pokvariti ciklus spavanja i otežati spavanje tijekom tjedna.

Znači, isplanirajte nešto danas i samo javite na posao da vas sutra - nema ;)

24.03.2022. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.03.2022. 09:07
    Treba vikend pocinjat u cetvrtak:),
Novi komentar
nužno
nužno