« Film
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Prodaju slavno holivudsko kino

Prodaje se El Capitan u kome se održavaju sve premijere Walt Disney filmova.

Fotografija vijesti
Više o

Walt Disney

,

kino El Capitan

Kino El Capitan, povijesni spomenik Hollywooda u kojem je premijerno prikazan "Građanin Kane", prodaje se za 31 milijun dolara, objavio je njegov vlasnik u Los Angeles Timesu u srijedu.

Kino na adresi  6838 Hollywood Boulevard, nalazi se na Hollywood Boulevardu nasuprot dvorane Kodak u kojoj se svake godine dodjeljuju Oscari.

Kino je otvoreno 1926 pod nazivom "Hollywood's First Home of Spoken Drama" te je kao kazalište do 1936. korišteno samo za izvođenje predstava, kada su u njemu počeli prikazivati i filmska ostvarenja. Proslavilo ga je premijerno prikazivanje filma 'Građanin Kane', 1941. godine, nakon čeka je u potpunosti preuređeno. Tijekom 1994. pretrpjelo je znatne štete u potresu te je obnovljeno i dan mu je novi sjaj.

Dugi niz godina bilo je u vlasništvu Paramount Picturesa koji je zbog njega trpio stroge monopolističke kazne pa je osnovana manja tvrtka za upravljanje samo tim kinom. Osamdesetih je godina prešlo u vlasništvo Pacific Circuita koji je kino prodao Walt Disneyu i nazvao ga El Capitan, imenom koji nosi atrakcija nacionalnog parka Yosemite, 900 m visoka stijena. 

Piše: Piše: Danijela Miklec
18.09.2008. 10:03:58
Novi komentar
nužno
nužno