« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
FONDOVI

Procedura skratila vrijeme za reakciju poljoprivrednika

Ako od preostalih mjesec dana za prijavu projekta oduzmemo četrnaest za objavu poziva i tri za tehničke specifikacije, za odluku o prijavi ustvari ostaje nešto više od desetak dana

Poljoprivrednicima ostalo još malo vremena
Poljoprivrednicima ostalo još malo vremena (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

poljoprivreda

,

bespovratna sredstva

,

Program ruralnog razvoja

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjera 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja je 10.travanj 2015. To znači da poljoprivrednici imaju još točno mjesec dana za prijavu projekata. No, je li stvarno tako?

Vremenski zahtjevna procedura

Sukladno Pravilniku, prijavitelji koji nisu obveznici provedbe postupka javne nabave prema Zakonu o javnoj nabavi, dužni su za svako pribavljanje ponuda za pojedinu nabavu objaviti Poziv na dostavu ponuda i to 14 dana prije podnošenja Potvrde o podnošenju Zahtjeva za potporu. Ako to ne učine, u suprotnom im se taj trošak neće priznati.

Međutim, prije nego što se Poziv na dostavu ponuda objavi, važno je napraviti istraživanje tržišta i napraviti tehničku specifikaciju mehanizacije, opreme i usluga koje su predmet nabave. Taj postupak traje dva-tri dana, a možda i duže, ako su u pitanju građevinski radovi. Ako od preostalih mjesec dana za prijavu projekta oduzmemo četrnaest za objavu poziva i tri za tehničke specifikacije, za odluku o prijavi ustvari ostaje nešto više od desetak dana.

Poslovni plan

Vremenski intenzivna je i izrada poslovnog plana za potpore koje iznose više od 200.000 kuna, pa i taj posao treba započeti na vrijeme. Osim toga, svaki je prijavitelj obavezan upisati se u evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu. S obzirom na informacije kojima raspolažemo, za to će Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, koja izdaje odobrenja, biti potrebno također tjedan dana, a možda i koji dan više.

Kad se sve zajedno uzme u obzir, poljoprivrednici, potencijalni prijavitelji, ustvari nemaju više puno vremena za odluku o prijavi svojih projekata. Ukoliko žele sa zdravim komforom ući u pripremu, zadnji je trenutak za to.

Sve savjete i pomoć pri pisanju projekata možete dobiti od tvrtke Ravicon, javite se na mail info@eufondovi.hr.

11.03.2015. 09:36:00
Novi komentar
nužno
nužno