« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
KRIZA POVJERENJA

Problemi banaka i jačanje recesije srušili burze

Cijene dionica pale su i zbog velikog straha od nacionalizacije američkih banaka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

FED

,

DAX

,

Wall Street

,

pad burzi

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

Nikkei

,

S&P 500

,

KBW

,

bankarski sektor

,

Bank of America

Niz novih podataka koji ukazuju na jačanje recesije i strah ulagača od nacionalizacije američkih banaka izazvali su prošloga tjedna snažan pad cijena dionica na svjetskim burzama, pri čemu je Dow Jones indeks potonuo na najnižu razinu u 6 i pol godina.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks potonuo 6,2 posto, na 7.365 bodova, na razine od listopada 2002. godine. S&P 500 indeks pao je 6,9 posto, na 770 bodova, a u petak mu je zaprijetio i pad na najniže razine u posljednjih 12 godina. Nasdaq indeks izgubio je 6,1 posto, zaronivši na 1.441 bod.

Padom Dow Jones indeksa ispod razine od 20. studenoga prošle godine, koja se smatrala dnom aktualnog 'tržišta medvjeda', probijena je psihološki važna granica.

"To je definitivno jak psihološki udarac jer Dow Jones indeks za prosječnog ulagača predstavlja cijelo američko gospodarstvo. Na tržištu je prevladao pesimizam po pitanju kada će se gospodarstvo početi oporavljati", kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki The Hartford.

Pod najvećim se pritiskom prošloga tjedna našao bankarski sektor jer ulagači strahuju da bi čišćenje bilanci banaka od loših dugovanja zapravo značilo nacionalizaciju banaka. A to bi, pak, značilo istiskivanje dioničara.

Od početka godine dionice Citigroupa i BofA pojeftinile su više od 70 posto, pri čemu je cijena Citigroupa, po prvi puta od 1991. godine, pala ispod razine od 2 dolara. Stoga su oštro pale cijene dionica Citigroupa i Bank of America, zbog čega je KBW indeks bankarskog sektora zaronio na najnižu razinu u 17 godina.

Bijela kuća pokušala je umiriti ulagače.

"Vlada i dalje čvrsto vjeruje u bankarski sustav u privatnom vlasništvu, uz osiguranje da je taj sustav dovoljno reguliran od strane vlade", kazao je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

To je malo umirilo ulagače, no ne i sasvim, jer Gibbs nije htio decidirano odgovoriti na pitanje novinara znači li to da vlada nikada neće nacionalizirati banke.

Loše je na tržište djelovao i podatak da je broj osoba koje primaju pomoć za nezaposlene skočio na rekordnih 5 milijuna.

Još nema nikakvih naznaka da recesijski pritisci popuštaju, na što je prošloga tjedna upozorio i Fed.

Stopa nezaposlenosti mogla bi, procjenjuje Fed, dosegnuti 8,8 posto do kraja godine, dok sada iznosi 7,6 posto, što je njezina najviša razina u 16 godina.

Američka središnja banka smanjila je svoje procjene, pa tako očekuje da će u ovoj godini gospodarstvo SAD-a zabilježiti pad između 0,5 i 1,3 posto, dok je prije procjenjivala da će bruto domaći proizvod pasti 0,2 posto ili čak porasti do 1,1 posto.Uz to, Fed je upozorio da još nema naznaka stabilizacije na tržištu nekretnina, koje je upalo u krizi prije više od godinu i pol dana, što je i glavni uzrok kasnije kreditne krize, a potom i recesije.

Zbog toga su prošloga tjedna ulagači puno očekivali od novog plana američke vlade, vrijednog 75 milijardi dolara, za subvencioniranje hipotekarnih kredita kako bi se spriječile ovrhe nad kućama građana koji ne mogu više otplaćivati kreditne rate.

No, ni taj plan nije oraspoložio ulagače.

"Više od svega, pa i od krize na tržištu nekretnina i hipoteka, trenutačno zabrinjava kriza povjerenja. To je najveći problem u nastojanjima da se analizira stanje na tržištu. Jer, ne možete analizirati psihologiju. Tržište je posljednjih mjeseci građeno na nadi, a sada je ulagači gube. Mnogi su vjerovali da će nas Washington izvući iz blata. No, ne znam može li Washington još išta učiniti", objašnjava Todd Salamone, potpredsjednik tvrtke Schaeffer's Investment Research.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 7,2 posto, na 3.889 bodova, dok se DAX indeks Frankfurtske burze strmoglavio 9,1 posto, na 4.014 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 4,7 posto, na 7.416 bodova. (hina/metro-portal)

22.02.2009. 14:10:14
Novi komentar
nužno
nužno