« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
LOŠA ATMOSFERA

Gospodarski problemi istočne Europe pritisnuli euro

Prošlotjedni 'oporavak' eura bila je posljedica naglog slabljenja dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

eurozona

,

dolar

,

gospodarstvo

,

euro

,

jen

,

valute

Početkom prošloga tjedna američka je valuta osjetno jačala prema europskoj i japanskoj, no u petak je naglo oslabila zbog strahovanja ulagača da će američka vlada morati nacionalizirati nekoliko banaka koje su u problemima.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,16 posto, na 1,2840 dolara, no početkom tjedna bio je i ispod razine od 1,26 dolara, što nije zabilježeno od studenoga prošle godine.

U odnosu na japansku valutu, euro je prošloga tjedna ojačao oko 1 posto, pa je njegova cijena dosegnula 119,70 jena. Cijena dolara porasla je, pak, prema jenu za 1,17 posto, na 92,98 jena, a u četvrtak je bila čak iznad 94 jena.

Euro je početkom tjedna bio pod snažnim pritiskom zbog novih vijesti o slabljenju gospodarstva eurozone, ali i zemalja istočne Europe.

Agencija za kreditne rejtinge Moody's Investors Service upozorila je da bi bankama eurozone s velikom izloženošću u istočnoj i središnjoj Europi mogla smanjiti rejtinge, dok je agencija Standard & Poor's najavila mogućnost smanjenja rejtinga bankama europskih gospodarstava u nastajanju zbog jačanja recesijskih pritisaka.

"Raspoloženje prema euru i dalje je vrlo negativno, nastavlja se pritisak situacije u istočnoj Europi i eurozoni, što će kratkoročno nastaviti pritiskati euro", ocjenjuje Lee Ferridge, valutni strateg tvrtke State Street Global Markets.

Ulagači su pojačano počeli prodavati euro polovicom tjedna nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel odbila odgovoriti na pitanje hoće li vlada u Berlinu ponuditi pomoć nekoj od zemalja eurozone zahvaćenih financijskim poteškoćama.

"Merkeličini su komentari nagnali ulagače na rasprodaju eura. Stvari se u Europi pogoršavaju, a euro zbog toga slabi", kazao je Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Banking.

Ulagače zabrinjavaju dugovi zemalja poput Irske, Grčke i Portugala, te izloženost banaka eurozone gospodarskim problemima istočne Europe.

Međutim, val prodaje eura zaustavljen je nakon što je njemački ministar financija Peer Steinbrueck kazao da će članice eurozone možda biti prisiljene pomoći jedna drugoj u slučaju ozbiljnih financijskih problema.

Čini se, kažu analitičari, da dužnosnici u eurozoni imaju nekakvu predodžbu o tome kako bi trebalo rješavati problem nesposobnosti pojedinih država da vraćaju dugove.

Oporavak eura krajem prošloga tjedna nije toliko posljedica njegove snage koliko iznenadne slabosti američke valute. Nakon duljeg razdoblja jačanja, dolar je naglo oslabio u petak jer su ojačale špekulacije da će američka vlada morati nacionalizirati nekoliko velikih banaka kako bi ih uspjela očistiti od loših potraživanja i tako ih izvući iz problema. (hina/metro-portal)

22.02.2009. 14:01:03
Novi komentar
nužno
nužno