« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
rasprodaja

Privatiziraju se Hrvatske šume

Tvrtka će u gospodarenju šumama ostati u vlasništvu države a u privatizaciju će vrijedne nekretnine

(Željko Mužević/Cropix)
Više o

Darko Vuletić

,

privatizacija Hrvatskih šuma

,

radničko dioničarstvo

Otvaranjem javne rasprave krenula je procedura privatizacije Hrvatskih šuma. U raspravi sudjeluju svi zainteresirani, od Šumarskog fakulteta i instituta do nadležnog ministarstva.

Vrijedne nekretnine koje idu u privatizaciju uključuju, između ostalog, apartmane, kampove, lovačke kuće i domove i pansione.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić otkriva da bi nekretnine koje je moguće prodati, vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna, do kraja iduće godine trebale završiti u rukama radnika.

Radnicima bi pripalo 49 posto turističkih objekata, 51 posto zadržale bi Hrvatske šume još nekoliko godina, a potom bi i taj većinski paket išao u prodaju.

Što se tiče lovišta u vlasništvu Šuma, situacija je mnogo složenija.

- Postoji ideja da se lovišta vrate Ministarstvu šumarstva, koje bi ih onda davalo u dugotrajne koncesije. Ideja je da sve nekretnine Hrvatskih šuma ostvaruju dobit - kaže Vuletić.

Napominje kako šumsko zemljište ne može biti prodano, te kako o otpuštanjima radnika nema govora. U privatizaciju će i svi poslovi koje Hrvatske šume trenutačno obavljaju. Kada će se dogoditi taj dio, još nije poznato.

Uglavnom se pozdravlja ideja radničkog dioničarstva, ali glavni problem je budućnost 51 posto udjela u nekretninama koje će Hrvatske šume prodavati za nekoliko godina.

Postoji, naime, realna mogućnost da pansioni, apartmani i kampovi, kada ih radnici dovedu u red i učine rentabilnima, dospiju u ruke trećih osoba koje bi po povlaštenoj cijeni dobile uspješan posao.

02.09.2009. 07:18:03
Novi komentar
nužno
nužno