« Život
objavljeno prije 14 godina
PREVELIKE AMBICIJE

Pritisnuta obavezama djeca današnjice gube djetinjstvo

Previše zadaće i televizije onemogućuje djeci da budu djeca, sugerira novo istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

slobodno vrijeme

,

roditelji

,

djetinjstvo

,

pritisak

,

obaveze

,

igra

Roditelji smatraju kako im djeca pritisnuta mnoštvom obaveza više nemaju vremena za igru. Domaća zadaća, dodatne lekcije, izvanškolske aktivnosti i televizija sprječavaju mlade da uživaju u igri i djetinjstvu, navodi istraživanje u kojem je sudjelovalo 2000 roditelja.

>> Djeca su izložena 'seksualizaciji' od sve ranije dobi

Polovica ispitanih (51 posto) izjavila je kako su djeca danas pod pritiskom više nego ikad prije, dok svaki deseti roditelj vjeruje kako im vlastito dijete živi previše organizirano. Svaki peti roditelj (20 posto) smatra da djeca jednostavno nemaju dovoljno slobodnog vremena kako bi bila djeca.

Istraživanje koje je provela britanska udruga BTHA, također je otkrilo da djeca, u prosjeku, dnevno provedu 69,77 minuta igrajući se. Mnogi roditelji voljeli bi da to bude sat vremena više, dok 43 posto žali što i sami ne mogu priovesti više vremena igrajući se s djecom.

>> Djeca nisu svjesna opasnosti na internetu

Dr. Amanda Gummer, psiholog koji radi za udrugu objašnjava: ˝Igra pomaže djetetu da razvije cijeli raspon vještina, od učenja kako biti inicijativan i dijeliti pa do kreativnosti i samopouzdanja. Kroz zabavu i igru djeca uče o svijetu oko sebe.˝

16.06.2010. 08:50:29
Novi komentar
nužno
nužno