« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KONTROLA VREMENA

Pritiskom na gumb mijenjat ćemo vremenske prilike?

Laseri već danas omogućuju da kratkim zračenjima izazovemo kišu; samo je pitanje vremena kada ćemo kontrolirati oblake

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kontrola vremena

,

laser

,

vremenske prilike

,

Čovječe ne ljuti se

,

5. srpnja

,

rođeni 5. srpnja

Meteorolozi vremenske prilike više ne žele prepustiti slučaju - fizičari intenzivno rade na tehnologiji kojom ćemo kontrolirati vrijeme, a čini se da nisu tako daleko od kvalitetnog rješenja. Još je od 1940. poznato da se otopinom srebrnog jodida može utjecati na kišu na način da ga se letjelicama rasprši po zraku. Srebrni jodid se tako već godinama koristi u SAD-u, a Peking se pomoću njega pobrinuo za lijepo vrijeme na otvaranju Olimpijskih igara 2008.

>>Čarolijom osigurali lijepo vrijeme

"Ne postoje jasni dokazi da je otopina do ista efikasna. Također, ne znamo niti kako utječe na okoliš. Srebrni jodid se ubraja među otopine klase C koje se ne smiju ispuštati u kanalizaciju", upozorava Jérôme Kasparian sa Sveučilišta u Ženevi koji se protivi korištenju kemikalija za modifikaciju vremenskih prilika.

Kasparian je u švicarskom laboratoriju razvio metodu kojom se kiša može izazvati laserima. Naime, kratki puls intenzivnog laserskog zračenja usmjeren prema oblacima doveo je do stvaranja kapljica kiše, a metoda je u međuvremenu uspješno testirana i u stvarnim uvjetima - u dvorištu Tehničkog sveučilišta u Berlinu. Za potrebe istraživanja korišten je laser Teramobile koji u kratkim vremenskim razmacima (100 femtosekundi) može odaslati puls jačine pet teravata.

>>Sunce se budi, na pragu smo nove ere

16.08.2010. 00:40:00
Novi komentar
nužno
nužno