« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Pritisak na Ruse se nastavlja

Glavni tajnik NATO saveza izjavio da će Gruzija jednog dana ući u NATO

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

NATO

,

Jaap de Hoop Scheffer

,

rat u Gruziji

Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da nije otklonjena mogućnost ulaska Gruzije u NATO i da će ta zemlja jednom biti njegova članica, bez obzira što se Rusija toga pribojava.

"Gruzija je cijenjeni partner i prijatelj koji će se jednog dana priključiti NATO-u", rekao je na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu po završetku sjednice veleposlanika zemalja saveza.

"Priopćenje iz Bukurešta ostaje na snazi", dodao je smjerajući na dokument koji su u travnju potpisali čelnici zemalja NATO-a po završetku susreta na vrhu u rumunjskoj prijestolnici.

Oni su se tada obvezali da će Gruziju i Ukrajinu na koncu primiti u svoje redove, iako im nisu htjeli odmah dodijeliti status službenih kandidata, što su ove zahtijevale.

Scheffer je na konferenciji ocijenio da je prekid ruske ofenzive na gruzijskom teritoriju "velika stvar, ali nije dovoljna".

"To je velika stvar, ali nije dovoljna", rekao je čelnik NATO-a u svezi s odlukom ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da prekine rusku vojnu operaciju u Gruziji.

Upozorio je da je nužan povratak na "status quo ante" i da se sve nazočne snage moraju povući na položaje koje su zauzimale do početka sukoba 6. kolovoza. (HINA / METRO)

12.08.2008. 19:53:24
Novi komentar
nužno
nužno