« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
KRAJ RATA?

Francuzi i Rusi došli do plana

Rješenje rusko–gruzijskog sukoba koje su smislili Nicolas Sarkozy i Dmitrij Medvedev ima šest točaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Dmitrij Medvedev

,

rat u Gruziji

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev izložili su u utorak plan u šest točaka za rješavanje rusko-gruzijskog sukoba, kojim predviđaju povratak zaraćenih strana na njihove položaje do početka neprijateljstva.

Strane se moraju obvezati da "neće primjenjivati silu", da će "trajno prekinuti sukob" i da će osigurati "slobodan pristup humanitarnim djelatnicima", pri čemu će se gruzijske snage vratiti u "svoje baze", a ruske snage "na položaje koje su zauzimale do početka neprijateljstva", kazao je Sarkozy na tiskovnoj konferenciji u Moskvi koju je održao zajedno s Medvedevom.

Šesta točka predviđa "početak međunarodnih pregovora o budućem statusu i o načinu postizanja trajne sigurnosti u Abhaziji i u Južnoj Osetiji", dvama proruskim separatističkim područjima Gruzije.

Sarkozy je usto istaknuo "obvezu Rusije da jamči i da poštuje suverenitet Gruzije", što se ne smije "dovoditi u pitanje".

Ruski predsjednik je ocijenio da je "utrt put za postupnu normalizaciju stanja u Južnoj Osetiji", napomenuvši da sada "sve ovisi o Tbilisiju", kamo Sarkozy, predsjedatelj Europske unije, treba stići u utorak navečer radi nastavka pregovora.

Medvedev je povrh toga optužio Tbilisi da laže da poštuje primirje.

Francuski predsjednik je kazao da njegova inicijativa za rješavanje rusko-gruzijske krize ima potporu svih 27 članica Europske unije i da je Europa "voljna" sudjelovati u mirovnim snagama u Gruziji.

"Moja zadaća kao predsjedatelja Europske unije je da očuvam jedinstvo Europe. Usuglasiti 27 zemalja nije lako. Mislim da zasad, kroz francusku inicijativu, mogu dobiti potporu svih članica", rekao je Sarkozy. (HINA/METRO)

12.08.2008. 19:55:36
Novi komentar
nužno
nužno