« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
SAVJETI

Prirodno liječenje atopijskog dermatitisa

Alergija na hranu najčešći je uzročnik atopijskog dermatitisa kod djece, dok su kod odraslih to najčešće alergeni koje udišemo iz okoline

Atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis (Arhiva)
Više o

prirodno liječenje

,

atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože koju se često povezuje s niskim razinama imunoglobulina E u serumu a za koju se ne može sa sigurnošću ustanoviti zašto se pojavljuje. Uz imunitet pojedinca, u nastanku bolesti sudjeluju i genetski čimbenici pa se atopijski dermatitis može se smatrati i genetski nasljednom bolešću.

Alergija na hranu najčešći je uzročnik atopijskog dermatitisa kod djece, dok su kod odraslih to najčešće alergeni koje udišemo iz okoline.

Simptome atopijskog dermatitisa lako je prepoznati, a najčešće su to svrbež, crvenilo kože, izrazito suha koža koja se ljuska te mjehurići i kraste.

Prilikom liječenja atopijskog dermatitisa liječe se simptomi. Ukoliko se pojavi jaki svrbež često se koriste i antihistaminici kako bi se svrbež ublažio te smanjila opasnost od stvaranja ranica zbog deranja kože.

Klasično liječenje atopijskog dermatitisa podrazumijeva korištenje kortikosteroida lokalnom primjenom uz dodatak imunomodulatora. Premda kortikosteroidi pomažu kod liječenja atopijskog dermatitisa njihovo dugotrajno korištenje može dovesti do zaostajanja u razvoju te utjecati na neurološki razvoj djeteta. Isto tako, pretjerana upotreba kortikosteroida dovodi do visokog krvnog tlaka, udaranja srca, aritmija i hiperglikemije, otkriva Mamin kutak.

S obzirom da se atopijski dermatitis najčešće pojavljuje kod djece, strah od dugotrajnog korištenja kortikosteroida koji mogu na djeci ostaviti posljedice nagnao je mnoge roditelje da pokušaju atopijski dermatitis liječiti prirodnim metodama.

Kao prirodnu zamjenu kortikosteroidu mogu se koristiti kreme i masti od gaveza. Isto tako, kreme s esencijalnim masnim kiselinama ili dodatkom uree kao i kreme na bazi nevena i noćurka svakako su vrlo dobra alternativa kortikosteroidima. Uz ove prirodne metode liječenja atopijskog dermatitisa još se preporučuje i ispiranje kože čajem od hrastove kore te korištenje ulja kao što su npr. maslinovo, bademovo, kantarionovo ili ulje crnog kima. Kroz dodatke prehrani možete uzimati omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Izvor: Mamin kutak

26.04.2022. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno