« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
WOW

Prirodni antibiotik iz znoja izvor novih lijekova

Iako se zna da postoji oko 1.700 tipova ovih prirodnih antibiotika, znanstvenici do sada nisu sasvim razumjeli njihovo djelovanje

Znoj kao izvor novih lijekova
Znoj kao izvor novih lijekova (Arhiva)
Više o

znojenje

,

antibiotici

,

znoj

,

prirodni antibiotik

,

dermicidin

Svi već dobro znaju da znoj nije ono što smrdi kad se oznojimo, nego bakterije koje se razvijaju na našem tijelu. No, jednako tako ima i onih koji se mogu kupati u znoju bez ikakvog neugodnog mirisa. Ti sretnici imaju poveće količine dermicidina, prirodnog antibiotika koji vrlo učinkovito uništava opasne mikroorganizme i sprječava neugodne mirise.

Znanstvenicima, očajnim zbog antibiotika koji gube bitku pred prilagodljivim bakterijama koje postaju otporne na njih, ideja o novim lijekovima koje bi se proizvelo iz znoja ne zvuči loše, štoviše.

Istraživanjem su utvrdili na koji način dermicidin uništava mikroorganizme, otkrili njegovu atomsku strukturu i mogu početi izradu i testiranje novih antibiotika koji bi, recimo, djelotvorno uništavali uzročnike tuberkuloze i drugih opasnih bolesti. 

Do sada se znalo da se u znoju može pronaći velik broj ovakvih prirodnih antibiotika koji, osim što djeluju na površini kože, vrlo učinkovito čiste ranice i veće rane na tijelu tijekom znojenja, pa se može očekivati da će se uskoro pojaviti novi, učinkoviti lijekovi. 

23.02.2013. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno