« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
ZVECKANJE ORUŽJEM

Pripreme za vojni udar u Siriji?

Nakon što je sirijska vojska navodno upotrijebila kemijsko oružje protiv civila, predsjednik SAD-a Barack Obama razmatra "sve opcije" kako bi se zaustavilo krvoproliće u toj zemlji

Koji se scenario sprema
Koji se scenario sprema (Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

napad

,

Sirija

,

vojni udar

,

bojni otrovi

Iz krugova američke vlade je potvrđeno da će predsjednik Obama ovog vikenda o situaciji u Siriji razgovarati sa svojim savjetnicima za sigurnost. Jedna od brojnih mogućnosti je vojni udar protiv sirijskog vlastodršca Bašara al Asada, izjavio je jedan vladin predstavnik.

Predhodno je američki ministar odbrane Chuck Hagel rekao da su "mogući svi scenariji" za vojni napad protiv Sirije. Šef Pentagona je međutim jasno stavio do znanja da još uvijek nije donesena odluka o daljnjim postupcima. Američka mornarica je u međuvremenu poslala pojačanje u istočni dio Sredozemlja. Jedan razarač je upotpunio američke snage prisutne u ovom području, tamo već djeluju tri vojna broda koji su opremljena raketama.

Bijela kuća je nakon mogućih napada hemijskim oružjem (koje je izvela sirijska vojska) došla u situaciju da mora reagirati. Sirijska oporba je u srijedu optužila trupe predsjednika Bašara al Asada da je protiv stanovništva u pobunjeničkom uporištu Guta upotrijebila kemijsko oružje i izvršila masakr nad 1.300 ljudi.

Neprihvatljivi napad kemijskim oružjem

Obama je još ranije u više navrata govorio o tome da iporaba kemijskog oružja od strane sirijskog režima za SAD predstavlja "prekoračenje crvene linije" i praktično opravdava moguću vojnu intervenciju.

U intervjuu za CNN, Obama je ipak bio suzdržaniji. Izvještaji o masakru su, kako je rekao, "duboko uznemirujući" ali i dodao da se ipak "precjenjuje utjecaj SAD-a na zbivanja u Siriji".

SAD se ne treba uplitati u "skupe i komplicirane" intervencije koje će još više povećati animozitete prema Americi u toj regiji, rekao je američki predsjednik. Uz to bi, kako je naglasio, američka intervencija bez mandata Vijeća sigurnosti UN-a prekršila odredbe međunarodnog prava.

Oporba kritizira Obaminu "pasivnost"

Američka oporba kritizira Obaminu suzdržanost. Posebno republikanski senator John McCain Obami predbacuje "pasivnost". On je rekao da takvo držanje Asad tumači kao "zeleno svjetlo" za nastavak svojih akcija.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je vladu Sirije da "odmah i pozitivno" odgovori na njegov zahtjev da stručnjaci Svjetske organizacije istraže mogući napad kemijskim oružjem. Sirijska vlada je odbacila tvrdnje oporbe o kemijskom napadu i nazvala ih "apsolutno neutemeljenima".

24.08.2013. 19:04:00
Novi komentar
nužno
nužno