Pripazite na opasne bakterije u kuhinji
Istraživanje švicarskih znanstvenika je otkrilo prisutnost sojeva bakterije otporne na antibiotike na površinama koje služe za pripremu hrane
Testiranja čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Infection Control and Hospital Epidemiology se temelje na analizi 154 površine za pripremu hrane u bolnici u Baselu te 144 površine za pripremu hrane iz privatnih kuća.
Površine su korištene za pripremu jela od mesa peradi, svinjetine, govedine, teletine, janjetine, divljači i ribe.
Pokazalo se kako su sojevi bakterije Escherichije coli otporne na antibiotike prisutni na 6,5% površina korištenih u bolnici te 3,5% površina korištenih u privatnim domovima.
Istraživači napominju kako je rezistentna E.coli bila prisutna samo na površinama korištenima za pripremu piletine.
Dodatne analize su pokazale kako je polovica od 20 parova rukavica korištenih u bolničkoj kuhinji također bila kontaminirana rezistentnom E.coli.
Novi komentar