« Zdravlje
objavljeno prije 16 godina i 3 mjeseca

Prije puta na godišnji odmor, analizirajte stare pogreške

Fotografija vijesti
Više o

godišnji odmor

,

planiranje godišnjeg

,

Dr Ormont

Svi volimo godišnje odmore, unatoč činjenici da veoma često predstavljaju iracionalne pokušaje ‘bijega’ iz realnosti, a neki put mogu biti razočaravajući čak i do destruktivnog stupnja.

Kod planiranja svog godišnjeg odmora bilo bi dobro pažljivo razmotriti i ponovno ocijeniti naše prošle odmore, proanalizirati probleme s kojima smo se susretali i pokušati izbjeći pogreške koje smo činili prethodnih godina. Dr Ormont smatra da su upropašteni godišnji odmori obično iz tri razloga: nerealna očekivanja, obiteljski konflikti i podsvjesni osjećaj krivnje zbog toga što se zabavljamo i uživamo.

Nerealna očekivanja: Vrlo je važno da ono što očekujemo od godišnjeg odmora bude realno, ali u isto vrijeme nemojmo se programirati za razočarenja. Jedan liječnik kaže: ‘Ako krećete na putovanje s ciljem da doživite ljubav, bit će sjajno ako je stvarno doživite. Međutim, nemojte biti slomljeni i dotučeni ako je ne nađete’.

Ne opterećujte seGodišnji odmor ima svoju vrijednost, vi ga zaslužujete i ne trebate za njega nikakav alibi. Stručnjaci kažu: smatrajte ovo putovanje kao hranu za svoju dušu. 

Obiteljski konflikti: Čovjek je odlučio odvesti svoju obitelj u jedno novo ljetovalište na otoku, na osnovi novinskog oglasa u kojem je reklamirano da je ljetovalište jeftino i pogodno. Čovjek se nije konzultirao s obitelji, nego samoinicijativno, odmah obavio rezervaciju. Na koncu su se svi u ljetovalištu bijedno proveli. Sin voli tenis - tamo nije bilo teniskog igrališta. Kći voli jedrenje na dasci  - tamo nije bilo takvih dasaka. Za vrijeme cijelog  odmora svi su se osjećali nekako prikraćeni i pod nekim pritiskom. S obzirom na to, mogli su ostati i kod kuće.

Poruka: godišnji odmori su kao stvoreni za obiteljske nesuglasice. Tri dana u tijesnoj blizini rezultirat će malim trvenjem, bez obzira na to koliko je obitelj složna. Nije baš tako lako za dvoje ili više njih, nedvojbeno različitih ljudi, odlučiti što činiti s jednim ili dva tjedna u godini i to kada su suočeni s mogućnošću tolikog širokog izbora, koji se može protezati od podvodnog ribolova pa do kruženja po nekom lokalnom muzeju. 

Piše: Piše: dr. Ivo Belan
04.06.2008. 06:09:25
Novi komentar
nužno
nužno