« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POSKUPLJUJU VRTIĆI

Izglasan zagrebački proračun od 6,79 milijardi kuna

Bandić je komentare na proračun svrstao u tri kategorije: "šalu i vic", "trikove" i "crno-bijelu tehniku"

Bandić
Bandić (Bernard Covic / Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

proračun Zagreb

,

Davor Bernardić

,

proračun 2011.

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je proračun za 2011. od 6,79 milijardi kuna većinom glasova SDP-a, HNS-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, suzdržao se HSLS, dok su protiv bili HDZ i HSS, a zanimljivo je da je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić i još dvoje SDP-ovaca također glasovalo protiv proračunskog prijedloga.

Bernardić je ranije u raspravi najavio kako ne želi biti licemjeran i sada podržati proračun, a kasnije ga kritizirati. Na pitanje novinara u pauzi sjednice znači takav Bernardićev potez i raskol u zagrebačkom SDP-u, Igor Rađenović je odgovorio da nema raskola već da je riječ o različitim mišljenima oko proračuna.

"Imali smo različita mišljenja oko proračuna i između dva loša rješenja izabrali smo manje loše i proračun je dobio podršku unutar Kluba i sada u Gradskoj skupštini", kazao je Rađenović. Dodao je, kako bez obzira na svoj istup, Bernardić ostaje legitimno izabran predsjednik zagrebačkog SDP-a.

I sam Bernardić smatra kako to nije tragično, već doprinos demokratizaciji unutar stranke, a gradonačelnik Bandić to nije želio komentirati već je samo dodao kako je sudbina velikih stranaka da imaju i različitih mišljenja.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je proračun prošao jer smatra kako uvođenje dohodovnog cenzusa za socijalna prava, i to od 1. srpnja, nije nikakav eksces, kako se to nastoji prikazati, već odraz sadašnjeg kriznog stanja. Osim toga, dodao je, i dalje će se besplatno voziti i primati gradske potpore deseci tisuća Zagrepčana.

"Mogu primati i niske udarce u žaru političke borbe, ali svi koji su očekivali da će gradonačelnik gledati svoj interes i povući prijedlog - ništa od toga!", poručio je Bandić i dodao kako su od prvog do drugog čitanja prihvatilii 80 posto sugestija.

Obraćajući se zastupnicima rekao je kako su zajedno već 11 godina. "Zajedno donosimo proračun, zajedno ćemo na izbore jer ja odavde nikuda ne kanim bježati, kako su to neki komentirali", naveo je Bandić.

Komentare na proračun svrstao je u tri kategorije: "šalu i vic" i takve nije želio komentirati, "trikove" i "crno-bijelu tehniku".

Takvima poručujem da se ne služim trikovima i nisam iluzionist već nudim realan i razvojan proračun za vrijeme u kojem se nalazimo, a onima u kojima sam prepoznao raspon političara od Obame do Chaveza poručujem da im medijski nastup i upiranje rukama u gradonačelnika neće pomoći, naveo je Bandić.

SDP-ov zastupnik Zvane Brumnić, koji je glasovao protiv prijedloga proračuna, ranije je ocijenio kako je gradonačelnik Bandić primorao Gradsku skupštinu da se cjenka kao na tržnici. "Djeca su prevažna da bi to tako bilo i nisu luksuz, kao što ih tretira prijedlog gradske uprave", kazao je i dodao kako su novac za boravak djece u jaslicama i vrtićima te u školskom boravku roditelji već platili kroz porez i prirez.

Bandić je kazao kako je dobro da nakon godinu i pol dana "natezanja" između gradonačelnika i gradskih zastupnika postoji minimum kohabitacije.

"Ako želite izbore, neka budu. Najmanje će štetiti meni, ali znajte da su građani već umorni od izbora", zaključio je Bandić.(hina/metro-portal)

20.12.2010. 16:20:05
Novi komentar
nužno
nužno