« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
djeca i čokolada

Previše slatkiša potiče nasilje

Britanska studija pokazala je da svakodnevna konzumacija slatkiša može dovesti do agresivnog ponašanja u odrasloj dobi

(Wikipedia)
Više o

slatkiši

,

Sveučilište u Cardiffu

,

British Journal of Psychiatry

,

Simon Moore

,

Alan Maryon-Davis

,

Julian Hunt

,

Food and Drink Federation

Britanski znanstvenici ustvrdili su da će djeca koja svaki dan jedu slatkiše vjerojatno biti nasilna kad odrastu. Ova studija Sveučilišta u Cardiffu prvo je istraživanje učinaka dječje prehrane na nasilje u odrasloj dobi, a objavljena je u British Journal of Psychiatry, piše BBC.

Pokazalo se da će desetogodišnjaci koji svakodnevno jedu slatkiše imati veću vjerojatnost da do svoje 34. godine budu osuđeni zbog nekog oblika nasilja.

Istraživanje je obuhvatilo 17.500 osoba. Pokazalo se da je čak 69 posto ispitanika koji su u svojoj 34. godini dokazano bili nasilni, tijekom djetinjstva gotovo svakog dana jelo slatkiše, za razliku od 42 posto nenasilnih osoba.

Znanstvenici su dali nekoliko objašnjenja ove povezanosti, uključujući ideju da potrošnja slatkiša uzrokuje i ovisnost o određenim dodacima hrani u odrasloj dobi, a sve to može dovesti do agresivnog ponašanja.

Voditelj istraživanja, dr. Simon Moore, i prije je bio svjestan da se djeca loše hrane i da jedu puno slatkiša, no svejedno je ostao iznenađen najnovijim rezultatima. 

- Najrazumnije objašnjenje je da redovno davanje slatkiša djecu može spriječiti da nauče kako malo pričekati prije nego dobiju nešto što žele. Nemogućnost da odgode zadovoljstvo može ih pogurnuti u impulzivnije ponašanje, što se čvrsto povezuje s delinkvencijom - kaže dr. Moore.

Profesor Alan Maryon-Davis, prvi čovjek britanskog Fakulteta za javno zdravstvo, ima još jedno objašnjenje:

- Djeci koja su zahtjevnija i agresivnija sama po sebi, vjerojatno će se više davati slatkiši kako bi ih se smirilo na kratko vrijeme. To je zanimljiv aspekt cijelog problema i trebalo bi ga dublje istražiti.

Julian Hunt iz Food and Drink Federation (Federacije za hranu i piće) očekivano se ne slaže s rezultatima istraživanja i uspoređuje ih s vrlo lošom prvotravanjskom šalom.

01.10.2009. 09:37:21
Novi komentar
nužno
nužno