« Muškarci
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Previše Coca-cole uzrokuje neplodnost kod muškaraca

Pokazalo se kako muškarci koji piju oko jedne litre Coca-cole dnevno imaju oko 30 posto manji broj spermija onego muškarci koji uopće ne piju Colu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

coca-cola

,

muška neplodnost

Coca-cola, najpoznatije i najraširenije bezalkoholno piće na svijetu koje dnevno piju milijuni, u velikim količinama može biti odgovorno za neplodnost kod muškaraca, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu American Journal of Epidemiology.

Pokazalo se kako su muškarci koji piju oko jednu litru Coca-cole dnevno skloniji neplodnosti te kako imaju oko 30 posto manji broj spermija onego muškarci koji uopće ne piju Colu.

Znanstvenici su zaključili kako za takve porazne rezultate ipak nije odgovoran visok postotak kofeina u Coli i pićima sličnima njoj jer nije pronađena uzročno posljedična veza između kofeina i neplodnosti. Međutim, smatraju kako bi veliku ulogu mogao igrati životni stil osoba koje običavaju piti puno Cole iako nije pojašnjenjo što to točno znači.

No, iako kofein iz Cole možda nije direktno odgovoran za niži broj spermija, to i njemu slična pića nikako se ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama jer su do sada otkrivene brojne štetne posljedice toga. Niska razina kalcija u tijelu te problemi sa zubima i probavnim sustavom zbog šećera i fosfora te mogući srčani problemi i povišena razina stresa zbog kofeina su samo neki od njih zbog čega znanstvenici upozoravaju da Colu i druga slična pića treba piti umjereno.

30.03.2010. 20:48:54
Novi komentar
nužno
nužno