« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
WOW!

Pretilost u svijetu gotovo se utrostručila od 1975

Zadnje brojke pokazuju zastrašujuć problem koji postaje sve gori - čak preko 340 milijuna djece i mladih je pretilo

Brojke su strašne...
Brojke su strašne... (Arhiva)
Više o

pretilost

Pretilost u svijetu gotovo se utrostručila od 1975. godine. U 2016. godini više od 1,9 milijardi odraslih, starijih od 18 godina, imalo je prekomjernu tjelesnu težinu. Od toga je preko 650 milijuna bilo pretilo.

39% odraslih u dobi od 18 godina i više imalo je prekomjernu tjelesnu težinu u 2016. godini, a 13% je bilo pretilo.

Većina svjetske populacije živi u zemljama u kojima prekomjerna tjelesna težina i pretilost ubijaju više ljudi nego pothranjenost.

38 milijuna djece mlađe od 5 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost u 2019. godini.

Preko 340 milijuna djece i adolescenata u dobi od 5 do 19 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost u 2016. godini.

Pretilost je moguće spriječiti

Što uzrokuje pretilost i prekomjernu težinu?

Temeljni uzrok pretilosti i prekomjerne tjelesne težine energetska je neravnoteža između unesenih i potrošenih kalorija.

Na globalnoj razini razmatrajući, to je povećan unos hrane koja sadrži puno masnoća i šećera te porast tjelesne neaktivnosti zbog sve više sjedilačke prirode mnogih oblika rada, promjene načina prijevoza i sve veće urbanizacije.

Promjene u obrascima prehrane i tjelesne aktivnosti često su rezultat okolišnih i društvenih promjena povezanih s razvojem i nedostatkom potpornih politika u sektorima kao što su zdravstvo, poljoprivreda, promet, urbano planiranje, okoliš, prerada hrane, distribucija, marketing i obrazovanje.

Koje su uobičajene zdravstvene posljedice prekomjerne tjelesne težine i pretilosti?

Povišeni BMI glavni je čimbenik rizika za nezarazne bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti (uglavnom bolesti srca i moždanog udara), koje su bile vodeći uzrok smrti u 2012. godini, dijabetes, mišićno-koštani poremećaji (posebno osteoartritis), neki karcinomi (uključujući dojke, jajnike, prostatu, jetru, žučni mjehur, bubreg i debelo crijevo).

Rizik za ove nezarazne bolesti s porastom BMI-a raste.

Kako se može smanjiti prekomjerna težina i pretilost?

Prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost, kao i s njima povezane nezarazne bolesti, u velikoj je mjeri moguće spriječiti. Podrška okruženja i zajednice ključna je u oblikovanju izbora ljudi, čineći izbor zdravije hrane i redovite tjelesne aktivnosti najlakšim izborom (izbor koji je najpristupačniji, dostupan i cjenovno prihvatljiv) i najboljim za sprečavanje prekomjerne tjelesne težine i pretilosti.

 

25.09.2020. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2020. 20:43
    treba se boriti protiv pretilosti zdrava hrana setnja
Novi komentar
nužno
nužno