« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
MA DA?!

Pretilost ima i jedan pozitivan učinak, vjerovali ili ne

Prekomjerna tjelesna masa smanjuje rizik od razvoja demencije, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika

Nevjerojatno, ali pretilost može biti korisna
Nevjerojatno, ali pretilost može biti korisna (Arhiva)
Više o

pretilost

,

demencija

Pretilost ima i neke pozitivne učinke, pokazalo je dvadestogodišnje istraživanje koje je zaključilo da su pothranjene osobe imale 39% veći rizik razvoja demencije u odnosu na osobe zdrave tjelesne mase.

Kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom rizik razvoja demencije bio je smanjen za 18%, a kod pretilih čak 24% manji.

Znanstvenici priznaju da su bili iznenađeni rezultatima jednog od najvećih i najpreciznijih ispitivanja odnosa tjelesne mase i demencije jer su u suprotnosti s važećim zdravstvenim preporukama.

Udruge za borbu protiv demencije i dalje preporučuju prestanak pušenja, vježbanje i uravnoteženu prehranu.

Demencija je jedan od najtežih zdravstvenih problema modernog doba i očekuje se da će broj osoba oboljelih od demencije porasti na 135 milijuna do 2050. Za demenciju nema lijeka, a glavna je preporuka bila održavanje zdravog životnog stila.

Kontroverzna strana ovih rezultata je da osobe s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću imaju manji rizik za demenciju od osoba sa zdravim indeksom tjelesne mase, kazao je Qizilbash.

Znanstvenici za ovu pojavu nemaju objašnjenja, a među idejama kojima se pokušava objasniti jest fenomen da od manjka vitamina D i E, za koje se vjeruje da pridonose demenciji, prije pate osobe koje manje jedu.

11.04.2015. 14:21:46
Novi komentar
nužno
nužno