« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
sve za vjeru

Prestanite krstiti mrtve židove!

Židovi prosvjeduju jer Mormoni pokrštavaju preminule žrtve holokausta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Židovi

,

mormoni

,

promjena vjere

Preživjele žrtve holokausta objavile su da pokušavaju pregovarati s Mormonskom crkvom zbog posmrtnog pokrštavanja židova ubijenih u nacističkim koncentracijskim logorima, tvrdeći da Mormonska crkva neprestano krši trinaestogodišnji sporazum koji zabranjuje tu praksu.

Židovska zajednica već je prije nekoliko godina prosvjedovala kada se otkrilo da Mormonska crkva krsti ljude koji su ubijeni u holokaustu.

Čelnici mormonske Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana kazali su da unose izmjene u svoju veliku genealošku bazu kako bi otežali da se imena žrtava holokausta nađu na popisu za "posmrtno krštenje po zastupniku".

Ernest Michel, počasni predsjednik Američke udruge preživjelih žrtava holokausta, smatra da to nije dovoljno te smatra da Mormonska crkva mora "primijeniti mehanizme kako bi poništila ono što je napravila".

"Krštenje židovskih žrtava holokausta i zatim uklanjanje njihovih imena iz baze podataka jednostavno nije prihvatljivo", kazao je Michel čiji su roditelji ubijeni u Auschwitzu.

 'Krštenje po zastupniku'

"Tražimo da poštujete nas i naše židovstvo jednako kao što mi poštujemo vašu vjeru. Tražimo da ostavite na miru naših šest milijuna Židova, sve žrtve holokausta, oni su dovoljno pretrpjeli", rekao je Michel, te dodao da je prošlotjedne razgovore s čelnicima Mormonske crkve prekinuo te da će se obratiti "sudu javnog mišljenja".

Mormoni i Židovi su 1995. potpisali dogovor koji je ograničavao okolnosti koje su omogućavale "krštenje po zastupniku" žrtava holokausta. Prekid s tom praksom nije bio dio dogovora i značio bi da se mormoni morali odreći svojih vjerovanja, kazao je starješina mormonske crkve Lance B. Wickman.

"Mislimo da niti jedna vjerska zajednica nema pravo tražiti od druge da promijeni svoja načela. Ako se naš rad za mrtve pravilno shvati on neće nikome biti izvor razdora", dodao je. "Krštenje po zastupniku" omogućava mormonima da krste svoje pretke u Mormonsku crkvu, staru 178 godina što će im, prema njihovom vjerovanju, omogućiti da se obitelji ujedine nakon smrti.

Koristeći genealoške popise, Mormonska crkva krsti i ljude koji su preminuli diljem svijeta i koji su bili različitih vjera.

Samo Židovi imaju s Mormonskom crkvom dogovor koji ograničava koje osobe mogu biti krštene, a taj sporazum pokriva samo žrtve holokausta, a ne sve pripadnike židovskog naroda. Židove posebice vrijeđa krštenje žrtava holokausta, jer su oni bili ubijeni posebice zbog svoje vjere. Prema sporazumu, mormoni su mogli posmrtno krstiti samo one ubijene Židovi s kojima su bili obiteljski povezani.

Međutim, predstavnici židovskih zajednica tvrde da su od 2005. posmrtno kršteni i nizozemski, grčki, poljski i talijanski Židovi. Mormonska crkva tvrdi da su ta krštenja obavili članovi crkve koji su djelovali "izvan pravila".

Mormoni su oformili, u svijetu jedinstvenu, knjižnicu obiteljskog rodoslovlja u kojoj je zabilježeno oko 35,6 milijuna imena povezanih po rodoslovnom stablu. Mormoni su po veličini četvrta vjerska denominacija u SAD-u, s oko 6 milijuna članova. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 15:15:58
Novi komentar
nužno
nužno