Prestali ste jesti gluten? Evo što će vam se dogoditi
Kada iz prehrane izbacite pšenicu, raž i zob ne rješavate se samo glutena, već i smanjujete unos željeza, folne kiseline, cinka, vitamina D i slično
Gluten je dospio na listu srama u zadnje vrijeme kao glavni krivac za sve zdravstvene probleme, a iako problemi s intolerancijom pogađaju vrlo mali broj ljudi, sve ih više izbacuje gluten iz prehrane.
Znate li što će vam se tada dogoditi u tijelu?
Bit ćete pospani - kada iz prehrane izbacite pšenicu, raž i zob ne rješavate se samo glutena, već i smanjujete unos željeza, folne kiseline, cinka, vitamina D i slično.
'Osobe koje pate od celijakije liječnik stavlja na poseban režim prehrane kako bi pacijent dobio sve potrebne hranjive tvari. No ako to radite na svoju ruku i bez stručne pomoći, možete tijelu uskratiti ozbiljan manjak nutrijenata,' kaže autor knjige Gluten Freedom.
Nedostatak hranjivih tvari iz tijela prepoznat ćete po općoj slabosti tijela, vrtoglavicama, gubitku kose, promjenama raspoloženja, zatvoru i gubitku mjesečnice.
Bit ćete sretniji - studija objavljena u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics otkrila je da su osobe preosjetljive na gluten bilježile veći porast simptoma depresije dok su konzumirali hranu s glutenom.
'Znanost tek počinje shvaćati različite načine na koje djeluje gluten u našem organizmu, a poveznica između glutena i mozga najveća je tajna,' zaključuje dr. Fasano.
Imat ćete probavnih problema - gluten se nalazi u svim proizvodima od pšenice, raži i zobi, što su istovremeno izvori prehrambenih vlakana. Ne čudi stoga što prestanak konzumacije hrane s glutenom posljedično utječe na smanjenu konzumaciju ovih tvari, ali i probavne tegobe.
'Nedostatak prehrambenih vlakana dovodi do gomilanja loših bakterija u želucu, grčeva te crijevnih upala. Obavezno nadoknadite prehrambena vlakna povrćem, grahom te integralnom rižom koje ne sadrže gluten,' ističe dr. Fasano.
Povećat će vam se troškovi za hranu - novčanik je prvo mjesto na kojem ćete osjetiti promjenu nakon što počnete jesti hranu bez glutena. Tjestenina, keksi i krekeri bez glutena koštaju dva do tri puta više nego primjerice namirnice na bazi pšenice koja sadrži ovaj dio bjelančevine.
'Hrana bez glutena košta više jer proizvođači moraju koristiti specijalne procedure u proizvodnji hrane kako bi izbjegli kontaminaciju glutenom,' ističe dr. Fasano.
Vjerojatno nećete izgubiti kilograme - da ne biste napravili uobičajenu grešku i nabacili kilograme, u jelovnik uvrstite više voća I povrća te nemasnih proteina, a izbjegnite procesuiranu hranu iz koje je industrijskim putem izvučen gluten.
'Hrana bez glutena ne znači hrana bez kalorija. Štoviše, mnoge verzije namirnica bez glutena sadrže više kalorija, masnoća, šećera i soli od gluteinskih alternativa,' tvrdi dr. Alessio Fasano, autor knjige 'Gluten Freedom'.
Novi komentar