« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
SAVJETI

Prepoznajte li razlike između gripe i prehlade?

Čisto da se zna - i jedno i drugo uzrokuju virusi, znači nema nikakvih antibiotika koji će to riješiti, pa da čujemo i ostatak...

A vas muči...?
A vas muči...? (Arhiva)
Više o

gripa

,

prehlada

,

razlike

Ovo doba godine nije dobro za zdravlje - stalno na napadaju neke boleštile, većinom gripa i prehlada. E sad, znate li što je gripa a što prehlada ili vam je svejedno?

Pa, ne bi baš trebalo biti, jer ipak imaju neke značajne razlike jer gripa je ipak relativno ozbiljna bolest, dok su prehlade prilično bezopasne (osim ako nemate neke kronične bolesti koje su stvarno problematične kad se prehladite). 

Uglavnom, da se zna - i jedno i drugo uzrokuju virusi, znači nema nikakvih antibiotika koji će to riješiti, pa da čujemo i ostatak...

Gripa - dolazi brzo i ostaje dugo

Za razliku od prehlade, simptomi gripe dolaze kao iz vedra neba. Pacijenti se u jednom trenutku osjećaju dobro, a već u drugom osjećaju slabost te imaju temperaturu i groznicu. Gripa ne zahvaća samo dišne putove nego oslabljuje cijelo tijelo, dok tjelesna temperatura brzo raste.

Posebnu pozornost obratite na sljedeće simptome gripe:
- visoka temperatura koja brzo raste (38-40 stupnjeva Celzijevih)
- bolovi u mišićima i zglobovima, posebno u nogama i donjem dijelu leđa
- glavobolja i opća slabost cijelog tijela
- suhi kašalj, zatvoreni dišni putovi i curenje iz nosa
- gubitak apetita i izražen osjećaj umora

Gripa iznimno iscrpljuje tijelo pa se bolovi i umor mogu zadržati još tjednima, ponekad mjesecima nakon pojave prvih simptoma. Tjelesne aktivnosti postaju pravi izazov praćen izljevom znoja i iscrpljenošću.

Teža gripa koja dodatno oslabljuje organizam može dovesti i do pojačanih bolova u području trbuha i crijeva, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u tijelo počinju prodirati i bakterije prijete ozbiljne bolesti poput upale pluća. Gripe bi se stoga najviše trebale čuvati starije osobe te pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti i imaju oslabljen imunitet.

Prehlada - dolazi polako i odlazi brzo

Grlobolja najčešće najavljuje prehladu, a pacijenti se postupno počinju žaliti na curenje iz nosa, kihanje, kašalj ili glavobolje. Povremeno može doći do porasta tjelesne temperature i općeg osjećaja slabosti. Infekcija se na vrhuncu nalazi dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon tjedan dana. Prehlada bi se trebala u potpunosti povući tri, maksimalno četiri tjedna nakon oboljenja.

>>8 načina kako pobijediti prehladu

04.02.2023. 16:01:33
Novi komentar
nužno
nužno