« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1925.-2010.

Preminuo scenarist i redatelj Branko Ranitović

Sprovod veterana hrvatske kinematografije i Zagrebačke škole crtanog filma bit će u utorak, 2. veljače, na zagrebačkom krematoriju Mirogoj

(arhiv.hr)
Više o

Branko Ranitović

Scenarist i redatelj dokumentarnih i animiranih filmova Branko Ranitović preminuo je 27. siječnja nakon duge bolesti u Rovinju, u 84. godini, izvijestio je danas Zagreb film.

Branko Ranitović rodio se 1925. u Bečeju, a filmsku karijeru počeo je 1949. kao redatelj nastavnih filmova u Zagrebu, nakon čega je radio dokumentarne filmove o dječjim crtežima i seriju edukativnih i nagrađivanih crtanih filmova o prometnim znakovima.

Od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća režirao je dokumentarne filmove, među kojima se ističu "Kamera 300", "Pogreb Štefa Halačeka" i "Plameni cvijet".

Godine 1960. uključio se u Zagrebačku školu crtanog filma kao redatelj, a iz tog se razdoblja pamte njegovi filmovi "Dva puža", "Sanjar", "Luda noga" te višestruko nagrađivani "Maska crvene smrti" koji je radio s Pavlom Štalterom.

Crtane filmove režirao je za producente iz raznih središta bivše Jugoslavije i za mnoge inozemne producente. Ukupno je snimio oko 150 filmova i dobio četrdesetak nagrada.

Sprovod tog veterana hrvatske kinematografije i Zagrebačke škole crtanog filma bit će u utorak, 2. veljače, na zagrebačkom krematoriju Mirogoj. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 18:51:17
Novi komentar
nužno
nužno