« Film
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
1930-2010.

Preminuo francuski režiser Claude Chabrol

Režiser Claude Chabrol bio je jedan od najistaknutijih umjetnika francuskoga Novog vala

Claude Chabrol
Claude Chabrol (Getty Images)
Više o

Babylon is burning

,

redatelj

Francuski filmski redatelj Claude Chabrol preminuo je u nedjelju ujutro u dobi od 80 godina, rekao je za France presse dužnosnik pariškog Ureda za kulturu, Christophe Girard.

Chabrol je rođen u Parizu, 24. lipnja 1930. Bio je jedan od najistaknutijih umjetnika francuskoga Novog vala, grupe redatelja koja je uspjeh postigla na prijelazu iz 50-ih u 60-te. Poput ostalih redatelja iz toga perioda, Jean-Luca Godarda, Françoisa Truffauta, Érica Roehmera i Jacquesa Rivettea, Chabrol je objavljivao filmske kritike u utjecajnom filmskom časopisu Cahiers du Cinema, prije ostvarenja karijere u kinematografiji. Bio je pasionirani zaljubljenik u rad Alfreda Hitchocka i Fritza Langa.

1958. debitira kao redatelj svojim prvim dugometražnim filmom, trilerom "Lijepi Serge", koji se smatra prvim filmom francuskoga Novog vala. Film je postigao uspjeh kod kritike i redatelju donio nagradu Jean Vigo. 1959. snima dramu "Les Cousins" (Rođaci), jedan od prvih komercijalnih uspjeha Novoga vala sa Jean-Paulom Belmondom. Film je nagrađen Zlatnim medvjedom u Berlinu. Chabrol je od 1958. snimao prosječno jedan film godišnje. Među njima su "A Double Tour" (Dvostruki obrtaj), "Violette Noziere", "La Ceremonie", "Merci pour le chocolat" (Hvala za čokoladu). 2009. na Berlinaleu mu je dodijeljena nagrada za životno djelo.

Nakon razvoda od prve supruge Agnes, bio je u braku s glumicom Stephanie Audran, s kojim ima sina, također glumca Thomasa Chabrola. Chabrolova treća žena je bila Aurore Paquiss.(hina/metro-portal)

12.09.2010. 13:48:00
Novi komentar
nužno
nužno