« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
1923. - 2012.

Preminula slavna poljska nobelovka Wislawa Syzmborska

Ova sramežljiva pjesnikinja, prevoditeljica i književna kritičarka međunarodnu je slavu stekla 1996. kada je osvojila Nobelovu nagradu za književnost

Fotografija vijesti
Više o

Poljska

,

Vaclav Havel

,

wislawa syzmborska

Sinoć je u Krakowu u 88. godini života umrla slavna poljska pjesnikinja i vlasnica Nobelove nagrade Wislawa Szymborska, svojevremeno nazvana i „Mozartom poezije", prenosi Hina.

"Umrla je tiho, u snu", izjavio je njen pomoćnik Michal Rusinek poljskoj nacionalnoj novinskoj agenciji PAP.

Ova sramežljiva pjesnikinja, prevoditeljica i književna kritičarka međunarodnu je slavu stekla 1996. kada je osvojila Nobelovu nagradu za književnost. Pisac i bivši češki predsjednik Vaclav Havel Szymborsku je jednom opisao kao "ugodnu, pristojnu i skromnu damu".

Nekoliko šturih izdanja Szymborska je objavila nakon ukidanja komunističke cenzure 1957. dok se odrekla ranijih radova u kojima se stilski i sadržajno odražava staljinističko razdoblje.

Njen rad uključuje i zbirke "Dozivanje Jetija" (1957.) u kojem sovjetskog lidera Staljina uspoređuje sa sniježnim čudovištem, "Ljudi na mostu" (1986.) te "Početak i kraj" iz 1993.

Poezija joj je poznata i po korištenju anegdota i proširenih metafora, često obogaćenih ironijom i gorkim humorom.

Upitana zbog čega je objavila manje od 350 pjesama Szymborska je odgovorila da u svom domu ima kantu za smeće.

Nakon niza priznanja, nagrada i počasnih doktorata prošle je godine odlikovana i najvišim poljskim civilnim odličjem, Redom bijelog orla.

02.02.2012. 08:41:00
Novi komentar
nužno
nužno