« Kazalište
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
PLES

Premijerno izdanje Hight Spirits u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji

Predstava „High Spirits" temelji se na kretanju kroz lirski pokret potenciran plesnim skokovima koji dosežu „uzvišenu energiju"

Sjajna plesna predstava
Sjajna plesna predstava (DENF)
Više o

domino

,

DENF

,

High Spirits

Umjetnički projekt „High Spirits", u koprodukciji udruge Domino iz Zagreba i Rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra,  amalgam je plesne predstave i serije filmskih zapisa koji dokumentiraju „denfesite" tijekom njihove tri međunarodne rezidencije pod okriljem međunarodnog projekta Be SpectACTive!.

Dokumentarni zapisi koji bilježe proces rada na predstavi „High Spirits" bit će premijerno izvedeni u prostoru York Theatre Royal 30. listopada 2018. Radionice DENF kolektiva, nastale u suradnji s lokalnim zajednicama, s lokacijama odvijanja u Multiumjetničkom centru Bakelit u Budimpešti te tijekom festivala Kilovatt u Sansepolcru, bit će predstavljene u sklopu hrvatske premijere plesne predstave „High Spirits", s adresom u Zagrebačkom plesnom centru 21. prosinca 2018.

Predstava „High Spirits" temelji se na kretanju kroz lirski pokret potenciran plesnim skokovima koji dosežu „uzvišenu energiju". Nadahnuta radom Mercea Cunninghama, ekspresionizmom i apstraktnom narativnošću, predstava evocira i preispituje slobodu pod činom kolektivne represije, čistu prisutnost, lirski kaos, paralelne svemire, organski pokret, skorove i formacije, folklorne i duhovne plesove te životne promjene. Sloboda se očitava u nepostojanju dubljeg značenja i govora o ičemu specifičnom, a gradnja plesnih narativa ne podilazi niti jednoj dominantnoj umjetničkoj, filozofskoj i estetskoj struji, osim sustavu koji je intuitivno bio izgrađen tijekom procesa rada na predstavi.

Koreografija: Martina Granić
Plesačice: Mia Zalukar, Filipa Bavčević, Josip Štulić
DENF Kolektiv: Josipa Štulić, Martina Granić, Mia Zalukar, Filipa Bavčević, Maja Jakuš-Mejarec, Irena Tomašić
Glazba: Aldo Orlić Zolium
Video, najava i fotografija: Hrvoje Zalukar, Dario Matić
Dizajn kostima, maske i scenografije: Martina Granić
Dizajn plakata: Maša Poljanec
Fotografija za plakat: Karla Jurić
PR fotografije: Hrvoje Zalukar
Izrada kostima: NTS, Katarina Tešija
Izrada maski i scenografije: Miljenko Sekulić
Produkcija: Plesni kolektiv d_lc
Koprodukcija: Udruga Domino
Koprodukcija: Rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra
Partneri projekta: Kilowatt Festival, York Theatre Royale, Bakelit Multi Art Center - Međunarodne rezidencije u sklopu projekta Be SpectACTive! uz podršku Kreative Europe.

DENF je kolektiv hrvatskih plesača, pedagoga, koreografa, fotografa, kustosa i dizajnera koji čine Filip Bavčević, Matea Bilosnić, Martina Granić, Maja Jakuš-Mejarec, Irena Tomašić, Josipa Štulić i Mia Zalukar. Kolektiv je formiran formiran u svrhu djelovanja u sferi plesnog i vizualnog izričaja te predstavljanja njihova  interdisciplinarnog rada. Iako obnavlja nasljeđe suvremenog plesa te koristi snažnu infrastrukturnu podršku, DENFovo je djelovanje uglavnom povezano s estetikom interneta, estetikom koja dočarava plesački eskapizam suprotan današnjoj, dominantnoj internetskoj estetici „otuđenja". „Denfesitas Slay Hard", niskobudžetna serija fotografija i video uradaka objavljena tijekom 2016. i 2017., ukazuje na melankolični odraz radnog okruženja. „High Spirits" je projekt koji uključuje kretanje kroz plesne skokove, a realiziran je u formi plesne predstave te serije filmskih klipova koji dokumentiraju „denfesite" kroz njihove tri međunarodne rezidencije pod okriljem Be SpectACTive! projekta.

DOMINO je nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama. Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude. To izražavanje najčešće je vidljivo kroz nezavisne umjetničke izričaje koji su garancija pomicanja granica i kritičkog propitivanja postojećih društvenih normi. Zbog toga je potrebno napraviti takvo društveno okruženje u kojoj će se nezavisna kultura što slobodnije moći manifestirati kroz različite forme i kroz različite aktere. Udruga provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika.

www.instagram.com/denfcollective/
www.facebook.com/DENFCOLLECTIVE/
http://denf.tumblr.com/

29.10.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno