« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
PREDSTAVE

Premijera predstave "Opna" Irme Omerzo

Opna je ples o prostoru između tijela, o granicama između svjetova, o pogledima između odnosa

Opna je ples u titrajima...
Opna je ples u titrajima... (Jasenko Rasol)
Više o

Irma Omerzo

,

predstava Opna

Predstava smješta publiku unutar prostora scenografije dok se izvedba događa svuda oko nje. Instalaciju su kreirali arhitekt Vanja Magić te svjetski poznati i cijenjeni umjetnički kolektiv Numen koji je za svoje radove na polju konceptualne umjetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna višestruko nagrađen.

Opna je ples o prostoru između tijela, o granicama između svjetova, o pogledima između odnosa. Opna je šuštanje i grmljavina, sjećanje prvog dodira, napunjena praznina. Opna nosi memoriju svih prostora u kojima je boravila - jednog dućana, jednog podruma, jednog bivšeg marketa koji je prije bio muzejsko skladište, jednog bivšeg kina koje je nedavno postalo dvorana, jedne bivše tvornice koja je danas prostor kulture, jednog kulturnog centra, ili možda dva. Opna je priča o promjenama u javnim prostorima, o brisanju herojskih narativa, o izgradnji novih susreta. Opna je najlon koji se transformira, scenografija od zraka, topla sintetika. Opna je ples u titrajima, vibracija kontrabasa, dodir naježene kože, pokret na granici čujnosti. Opna je granica vidljivosti, borba za opstanak, hvatanje daha. Opna je ples triju tijela, nekoliko krajolika i jednog instrumenta.

Ideja i koreografija: Irma Omerzo

Plesna izvedba: Filipa Bavčević, Ema Crnić, Nastasja Štefanić

Glazbena kompozicija i izvedba na kontrabasu: Roko Crnić

Scenografija: Numen i Vanja Magić

Dramaturgija: Jasna Jasna Žmak

Oblikovanje svjetla: Nikša Mrkonjić

Asistentica koreografkinje: Danijela Renić

Grafičko oblikovanje: Boris Greiner

Fotografije: Jasenko Rasol

Posebna potpora na probama: Lisa

Produkcija: MARMOT

Predstava je nastala u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba, Kulturnim centrom Travno, Centrom za kulturu Trešnjevka CeKaTe i Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon Jedinstvo.

16.10.2018. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno