« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu
PREDSTAVE

Premijera predstave o najvažnijoj ljudskoj sposobnosti

Znate li što je zajedničko državi, kotaču, vašoj omiljenoj pjesmi i računalu? Sve ih je netko izmaštao prije no što su nastali!

Mašta nas je učinila onim što jesmo...
Mašta nas je učinila onim što jesmo... (Teatar Tirena)
Više o

Nora Krstulović

,

Teatar Tirena

,

Nina Horvat

,

predstava Zamisli

Mašta je najvažnija sposobnost ljudskog roda i upravo zahvaljujući njoj sposobni smo stvarati i inovirati. No, ne razvijamo li je kod djece od najranije dobi, njihova budućnost postaje prilično neizvjesna. Upravo to tema je nove predstave Teatra Tirena, "Zamisli", koja će premijerno biti izvedena u četvrtak 10. listopada u 19 sati u Kazalištu Mala scena.

Znate li što je zajedničko državi, kotaču, vašoj omiljenoj pjesmi i računalu? Sve ih je netko izmaštao prije no što su nastali! Mašta je vjerojatno najvažnija sposobnost ljudskog roda: zahvaljujući njoj rješavamo probleme, osmišljavamo izume i stvaramo umjetnička djela.

Iako maštu najčešće povezujemo s umjetnošću, činjenica je da bez nje ne bi bilo ni inovacija ni društvenih koncepata ni bilo kakvog civilizacijskog napretka. Mašta je, tvrde znanstvenici, ono što je ljude učinilo ljudima.

Upravo je zato kod djece nužno poticati razvoj mašte od najranije dobi, a najveći saveznik roditelja i odgajatelja u tom procesu nisu brojne tehnološke platforme i nepregledne količine već gotovog sadržaja kojima su djeca danas izložena, već - dosada. Naime, najviše i najbolje maštamo kad nam je barem malo dosadno.

Predstava "Zamisli" bavi se maštom i kreativnošću, istražuje mehanizme maštanja, pokazuje djeci razne načine na koje mogu maštati i ohrabruje ih da misle svojom glavom, da se usude biti drugačiji. Za maštanje nam nije potrebno baš ništa, samo malo vremena. Ponekad je dovoljno samo par minuta da se svijet okrene naglavačke! Što više maštaš, to ti bolje ide. Ili kao što ekipa predstave poručuje - "Mašta je jedina supermoć dostupna SVIMA!"

Namijenjena obiteljskoj publici, predstava "Zamisli" otkrit će najmlađima kako sat vremena može trajati kao vječnost, ali i proći u trenu, te kako uz malu pomoć mašte mogu postati sve što žele, čak i superheroji na putu do Marsa!

Predstavu koja je nastala kroz improvizacije s glumcima, autorski potpisuju redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo druga suradnička produkcija. U predstavi igraju Davor Kovač i Veronika Mach a ostatak autorskog tima čine skladatelj Darko Horvat, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinja Iva Milley te dizajnerica Ana Goja.

Teatar Tirena je kazalište u kojem su tijekom 22 godine postojanja obrađivane mnoge teme koje se tiču dječjeg odrastanja. Tako Teatar Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje - progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća. Ovom kazalištu cilj je biti podrška u odrastanju djeci i mladima i zato kontinuirano rade predstave koje svojom formom i sadržajem korespondiraju sa svojom ciljanom publikom, što su prepoznali i brojni festivali na kojima je kazalište proteklih godina gostovalo - od ASSITEJ-evog festivala do BITEF-a.

09.10.2019. 12:30:00
Novi komentar
nužno
nužno