« Kazalište
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ZKM

Premijera "Macbeth after Shakespeare"

Predstava "Macbeth after Shakespeare" (Macbeth poslije Shakespearea), njemačkog autora Heinera Muellera u režiji Ivice Buljana, premijerno će biti izvedena 3. veljače

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

ZKM

,

kazalište

,

Macbeth poslije Shakespearea

,

Heiner Mueller

,

koprodukcija

,

adapatacija

Predstava "Macbeth after Shakespeare" (Macbeth poslije Shakespearea), njemačkog autora Heinera Muellera u režiji Ivice Buljana, premijerno će biti izvedena 3. veljače u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), u sklopu Ciklusa europskog kazališta.

Predstava "Machbeth after Shakespeare" nastala je u produkciji Novog kazališta iz Zagreba i Mini teatra iz Ljubljane te u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Cankarjeva doma, a bit će izvedena na slovenskom, uz hrvatski titl.

Shakespeareova tragedija, u tome čitanju, preplavljena je pesimizmom, lišena optimističke perspektive i teološke dimenzije, tako da je Mueller, adaptirajući Shakespearea, napisao novi, originalan tekstu.

Izvornik je modificiran ukidanjem metafizičkog supstrata i ideje "sudbinske predodređenosti". Nadprirodne snage više ne igraju važnu ulogu, povijest nasilja nema kraja, krv vodi u nova ubojstva, a svaki novi krug je strašniji. Trenutci refleksije su uklonjeni, a monolozi radikalno skraćeni. U nakani kritike vladajuće elite, autor u ovom djelu napisanom 1971. istražuje i analizira apsolutnu moć, te ukazuje na bezizlazan položaj vojnika i seljaka, navodi se u priopćenju ZKM-a.

Par Macbethovih glumit će Marko Mandić i Milena Zupančić, a nastupit će i Polona Vetrih, Jurij Drevenšek, Jure Henigman, Stipe Kostanić, Domen Valić i Anže Zevnik. Dramaturginja je Ana Savić Gecan, a scenografiju potpisuje vizualna skupina son: DA.

Slovenska premijera te predstave bit će 30. siječnja u Cankarjevu domu u Ljubljani.

Njemački dramatičar, pjesnik i esejist Heiner Mueller (1929. -1995.) smatra se najvećim njemačkim dramatičarom 20. stoljeća poslije Bertolta Brechta. Muellerov neortodoksni prijevod "Macbeth after Shakespeare" ostao je zabilježen u analima istočnonjemačke kazališne kritike.

Ciklus "Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih" pokrenut je 2006. u svrhu da se zagrebačkoj publici omogući uvid u kretanja na recentnoj europskoj kazališnoj sceni. (hina/metro-portal)

29.01.2009. 18:09:20
Novi komentar
nužno
nužno