« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
klasik nad klasicima

Premijera Hamleta u zagrebačkom HNK-u

Nakon dubrovačke praizvedbe sinoć je u Zagrebu održana premijera besmrtne tragedije

(Damir Krajač/ CROPIX)
Više o

HNK Zagreb

,

zagrebački HNK

,

kazališne premijere

,

Hamlet

U produkciji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u Drami HNK premijerno izvedena predstava Hamlet Williama Shakespearea u režiji Ivice Kunčevića i prema prijevodu Vladimira Gerića.

Praizvedba Hamleta održana je 20. kolovoza na tvrđavi Lovrijenac u sklopu 60. Dubrovačkih ljetnih igara.

Scenografkinja predstave je Dubravka Lošić, kostimografkinja Danica Dedijer, a oblikovatelj svjetla je Zoran Mihanović, dok je mačevanje postavio i uvježbao Sanjin Kovačić.

U naslovnoj ulozi danskog kraljevića Hamleta nastupio je Luka Dragić. Goran Grgić igra kralja Klaudija, a Alma Prica kraljicu Gertrudu. U ulozi Ofelije nastupila je Mirna Medaković, a Polonija glumi Zvonimir Zoričić. Ostale uloge igraju Radovan Rudžjak (Laert), Amar Bukvić (Rosencrantz), Tomislav Stojković (Fortinbras) Dušan Gojić (prvi grobar), Srđan Šimunović (drugi grobar) i drugi.

Hamlet je najpoznatija i najizvođenija Shakespeareova tragedija koja već više od četiri stoljeća intrigira i uzbuđuje naraštaje kazališnih umjetnika i gledatelja širom svijeta. To je uzbudljiva priča o danskom kraljeviću koji grozničavo traži uzrok nagle smrti svoga oca, uplićući se u obiteljske tajne i državne poslove.

Kako se navodi u programskom materijalu predstave, potraga za ubojicom, potraga za smislom života, ljubavi i smrti samo su neki dijelovi veličanstvene tragedije besmrtnog barda. Hamlet je lik koji nosi sva obilježja modernog čovjeka razdiranog sumnjama, strahovima, a opet odlučnog i besprimjerno hrabrog u potrazi za istinom. Hamlet je, kako je istaknuto, prototip ljudskog bića koje ne može živjeti u sadašnjosti dok do kraja ne rasvijetli prošlost, ma kako visoka cijena bila.

Ovo remek-djelo svjetske dramatike Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno izvodi u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćajući danskog kraljevića na svoju pozornicu nakon gotovo jednog desetljeća.

Prava domovina Hamleta je kazalište, to je početak i kraj svih Hamleta. Niti jedna tragedija ne mami kazalištarce poput Hamleta, jer u sebi sadrži toliko toga da ne postoji nitko od glumaca tko barem jednom nije zaželio igrati u tom komadu, ističe se u programskoj knjižici predstave. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 21:56:45
Novi komentar
nužno
nužno