« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
NAJAVE

Premijera baleta "Tri sestre" u Teatru &TD

Inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom A.P. Čehova cijeli je balet izgrađen na pauzama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji

Čehov na baletni način
Čehov na baletni način (Damir Žižić)
Više o

balet Tri sestre

,

premijera

,

Teatar &TD

Premijera baleta Tri sestre redateljsko- dramaturškog dvojca Manojlović/Đula održat će se u četvrtak, 23. veljače u 20 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD. Ulaz s pozivnicom.

Reprizna izvedba na rasporedu je 24. veljače.

Inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom A.P. Čehova cijeli je balet izgrađen na pauzama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji. U svom eseju o Čehovu, Raymond Williams Čehovljeve je likove okarakterizirao kao "generaciju koja čitavu noć sjedi i raspravlja o potrebi za revolucijom pa je sutradan ujutro preumorna da bi išta napravila, makar to bilo vezano uz vlastite trenutačne probleme". Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta, pojasnila je redateljica Natalija Manojlović.

Deverbalizacija teksta drame s trima plesačicama, pokušaj je prijenosa atmosfere u kojoj ta nesposobnost djelovanja postaje radnjom drame. Alate za uprizorenje nedogađajnosti tražimo u redukciji ili eliminaciji govora, fizikalizirajući nemogućnost promjene kroz istraživanje ograničenih (po)kretanja ostarjelog tijela. 

 

Dramske situacije suprotstavljene su dinamici žuđenoga života koji bi podrazumijevao događaj, ali koji u dramskom tekstu ostaje prisutan tek kao budućnosna projekcija, kao neostvareni san, kao zamišljaj i iluzija. Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom, jer su prekrhke da bi promjenu pokrenule, dodala je Manojlović.

Irina: Martina Tomić

Maša: Ivana Pavlović

Olga: Petra Chelfi

 

Režija: Natalija Manojlović

Dramaturgija: Ivana Đula

Zvuk: Hrvoslava Brkušić, Hrvoje Nikšić

16.02.2017. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno