Preljevi za salate - ukusni, zdravi i laki za pripremanje
Koliko često pripremate preljeve za salatu? Nadamo se jako često zato što to nije teško, a rezultat je jako ukusan
Salata je najbrži zdravi obrok koji možete pripremiti, ali mnogima problem predstavlja to kako je začiniti a da se ne radi uvijek samo o ulju i octu. Dresing ili preljev za salatu možete kupiti u trgovinama, ali umjesto da trošite novac na to, zašto ga ne biste napravili sami? Tako biste bili sigurni da je ono što jedete potpuno zdravo i ukusno. Narežite svoje omiljeno povrće, dodajte malo orašastih plodova, piletine zbog proteina i neki od preljeva koje ćemo vam predložiti i eto sjajnog i zdravog obroka. Jednom kad svladate vještinu začinjanja salate možete početi eksperimentirati i s vlastitim preljevima.
Balzamični Vinaigrette. Iako se radi o izvrsnom preljevu za salatu jednako je dobar i za mariniranje mesa ili prelijevanje povrća kuhanog na pari.
- 175 mililitara ekstradjevičanskog ulja
- 175 mililitara balzamičnog octa
- 1 režanj češnjaka, zgnječen
- 1 žličica sušenog origana
- 2 žličice senfa
- sol i papar
Postupak: U staklenci ili staklenoj flaši pomiješajte sve sastojke, zatvorite i dobro protresite. Stavite u frižider i time pospite salatu prije konzumiranja.
Cezarski preljev. Iskušajte ovaj dresing koji ima notu citrusnog voća u sebi. Jako je ukusan i osvježava.
- 1 žličica limunove kore (izribane)
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žlica senfa
- 1 žlica paste/paštete od inćuna
- 1 žličica umaka Worchester
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 120 mililitara maslinovog ulja
- 1 žlica kiselog vrhnja
- sol i papar
Postupak: U posudi umutite sve sastojke osim maslinovog ulja i kiselog vrhnja. Jednom kad ste sastojke dobro izmiješali i umutili, lagano dodajte ulje neprestano miješajući smjesu (ako ne miješate, preljev bi se mogao loše povezati). Kad dodate ulje, napokon dodajte i vrhnje i nastavite mutiti dok ne postane glatko i kremasto. Stavite u frižider da se ohladi i primijenite odmah prije jela.
Vinaigrette s bosiljkom. Ukusan preljev tijekom svih sezona, posebno ukusan kad se dodaje salatama tipičnima za Italiju sa svježom mozzarellom i rajčicama.
- 240 mililitara maslinovog ulja
- 130 mililitara jabučnog octa
- 3 žlice isjeckanog svježeg bosiljka (vrlo je važno da listovi budu svježi)
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
Postupak: sve stavite u zdjelu, umutite, stavite u frižider da se ohladi.
Francuski preljev. Ako vam djeca ne vole povrće i salate, ovaj preljev vam može pomoći da riješite taj problem.
- pola žličice suhe gorušice
- ¼ žličice bijelog papra, mljevenog
- 1 žličica neslane paste od rajčica
- 7 žlica maslinovog ulja
- 80 mililitara octa
- 2 žličice vode
- pola žličice svježeg nasjeckanog luka
Postupak: Sve pomiješajte u zdjeli s poklopcem, dobro protresite i upotrijebite sa salatom.
Kao i uvijek, ako znate za neki preljev koji vam je jako ukusan, nemojte biti tajnoviti - podijelite ga s nama i ostalim čitateljima Metroa.
Novi komentar