« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ZA GURMANE

Preljevi za salate - ukusni, zdravi i laki za pripremanje

Koliko često pripremate preljeve za salatu? Nadamo se jako često zato što to nije teško, a rezultat je jako ukusan

Salata - brz i zdrav obrok
Salata - brz i zdrav obrok (Deviantart)
Više o

recepti

,

salate

,

preljev

,

dresing za salatu

Salata je najbrži zdravi obrok koji možete pripremiti, ali mnogima problem predstavlja to kako je začiniti a da se ne radi uvijek samo o ulju i octu. Dresing ili preljev za salatu možete kupiti u trgovinama, ali umjesto da  trošite novac na to, zašto ga ne biste napravili sami? Tako biste bili sigurni da je ono što jedete potpuno zdravo i ukusno. Narežite svoje omiljeno povrće, dodajte malo orašastih plodova, piletine zbog proteina i neki od preljeva koje ćemo vam predložiti i eto sjajnog i zdravog obroka. Jednom kad svladate vještinu začinjanja salate možete početi eksperimentirati i s vlastitim preljevima.

Balzamični Vinaigrette. Iako se radi o izvrsnom preljevu za salatu jednako je dobar i za mariniranje mesa ili prelijevanje povrća kuhanog na pari.

  • 175 mililitara ekstradjevičanskog ulja
  • 175 mililitara balzamičnog octa
  • 1 režanj češnjaka, zgnječen
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žličice senfa
  • sol i papar

Postupak: U staklenci ili staklenoj flaši pomiješajte sve sastojke, zatvorite i dobro protresite. Stavite u frižider i time pospite salatu prije konzumiranja.

Cezarski preljev. Iskušajte ovaj dresing koji ima notu citrusnog voća u sebi. Jako je ukusan i osvježava.

  • 1 žličica limunove kore (izribane)
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica paste/paštete od inćuna
  • 1 žličica umaka Worchester
  • 2 režnja češnjaka, usitnjena
  • 120 mililitara maslinovog ulja
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • sol i papar

 

Postupak: U posudi umutite sve sastojke osim maslinovog ulja i kiselog vrhnja. Jednom kad ste sastojke dobro izmiješali i umutili, lagano dodajte ulje neprestano miješajući smjesu (ako ne miješate, preljev bi se mogao loše povezati). Kad dodate ulje, napokon dodajte i vrhnje i nastavite mutiti dok ne postane glatko i kremasto. Stavite u frižider da se ohladi i primijenite odmah prije jela.

Vinaigrette s bosiljkom. Ukusan preljev tijekom svih sezona, posebno ukusan kad se dodaje salatama tipičnima za Italiju sa svježom mozzarellom i rajčicama.

  • 240 mililitara maslinovog ulja
  • 130 mililitara jabučnog octa
  • 3 žlice isjeckanog svježeg bosiljka (vrlo je važno da listovi budu svježi)
  • 2 režnja češnjaka, usitnjena

 

Postupak: sve stavite u zdjelu, umutite, stavite u frižider da se ohladi.

Francuski preljev. Ako vam djeca ne vole povrće i salate, ovaj preljev vam može pomoći da riješite taj problem.

  • pola žličice suhe gorušice
  • ¼ žličice bijelog papra, mljevenog
  • 1 žličica neslane paste od rajčica
  • 7 žlica maslinovog ulja
  • 80 mililitara octa
  • 2 žličice vode
  • pola žličice svježeg nasjeckanog luka

 

Postupak: Sve pomiješajte u zdjeli s poklopcem, dobro protresite i upotrijebite sa salatom.

Kao i uvijek, ako znate za neki preljev koji vam je jako ukusan, nemojte biti tajnoviti - podijelite ga s nama i ostalim čitateljima Metroa.

15.11.2012. 13:18:00
Novi komentar
nužno
nužno